Papa Franjo trećeg dana posjete Bangladešu okončao azijsku turneju

Fena
Papa Franjo trećeg dana posjete Bangladešu okončao azijsku turneju
EPA / Papa Franjo
Papa Franjo u subotu je napustio Bangladeš nakon što se obratio skupu mladih u koledžu Notre Dame u Daki, okončavajući svoju azijsku turneju.

Papa, koji je doputovao u Daku u četvrtak, koristio je termin Rohinje za proganjane mijanmarske muslimane, koji su u stotinama hiljada prešli u Bangladeš bježeći pred vojnim akcijama u njihovoj matičnoj saveznoj državi Rakhine.

Franjo je savjetovan da ne koristi termin Rohinje tokom posjete prvoj stanici azijske turneje u Mijanmaru, gdje se manjinska muslimanska grupa ne smatra državljanima te zemlje i vlasti ih nazivaju Bengalcima, implicirajući da su oni doseljenici iz Bangladeša. Papa je bio u posjeti Mijanmaru od ponedjeljka do četvrtka.

Trećeg dana posjete Bngladešu, Franjo je obišao dom Majke Tereze u centralnom kvartu Dake Tejgoan, gdje je razgovarao s brojnom siročadi, kao i nemoćnim starim i bolesnim ljudima.

On je potom saslušao iskustva katoličkih svećenika u većinski muslimanskoj zemlji, saopćio je Nirmal Rosario, čelnik Udruženja hrišćana Bangladeša.

Papa je također obišao katoličko groblje oko podneva po lokalnom vremenu.

On je u popodnevnim satima održao govor pred desetak hiljada mladih u koledžu Notre Dame, prije nego što je krenuo prema međunarodnom aerodromu Hazrat Shahjalal.

Bangladeški ministar vanjskih poslova Abul Hassan dočekao je Papu na aerodromu, prenosi dpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije