Papa Franjo: Šta se desilo sa Evropom?

Fena
Papa Franjo: Šta se desilo sa Evropom?
Papa Franjo u petak je kritikovao Evropu za koju je izjavio da je postala "tmurna i utvrđena" i zatražio od od nje da ne tretira migrante kao kriminalce.

Papa je to izjavo u prisustvu vodećih evropskih čelnika, među kojima su bili njemačka kancelarka Angela Merkel, čelnik Evropske centralne banke Mario Draghi i predsjednici Evropskog parlamenta, Komisije i Vijeća.

"Šta se desilo s Evropom humanizma, prvakom ljudskih prava, demokratije i slobode? Šta se desilo s Evropom koja je domovina pjesnika, filozofa, umjetnika, muzičara i muškaraca i žena od pera? Šta se desilo s Evropom koja je majka naroda i zemalja, majka velikih ljudi koji su žrtvovali vlastite živote za dostojanstvo svoje braće i sestara?", upitao je Papa.

Papa je održao govor na ceremoniji u vatikanskoj dvorani Sala Regia gdje mu je uručena nagrada Charlemagne, koju svake godine dodjeljuje njemački grad Aachen ličnostima koje su dale najveći doprinos idealima poslijeratne Evrope.

Papa Franjo je nazvao Evropu "tmurnom, iako još bogatom energijom i mogućnostima" i kazao je da se "sve više utvrđuje, umjesto da se otvara za pokretanje novih društvenih procesa koji su u stanju da uključe sve pojedince i grupe u potrazi za novim i produktivnim rješenjima za trenutne probleme", prenosi agencija Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije