Papa Franjo primio 180 ambasadora

Radiosarajevo.ba
Papa Franjo primio 180 ambasadora


Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo upriličio je svečani prijem za 180 ambasadora u Vatikanu i tom prilikom poslao poruku dijaloga i izgradnje mostova među ljudima, javio je dopisnik Agencije Anadolija.

Papa je u obraćanju ambasadorima podsjetio da je njegovoj papinskoj inauguraciji prisutvovao veliki broj delegacija iz reda drugih vjera i još jedanput naglasio važnost intenziviranja dijaloga Crkve sa muslimanskim svijetom, kao i sa pripadnicima drugih vjera i ateistima. On je inostrane predstavnike u Vatikanu pozvao da se i materijalno i duhovno posvete izgradnji mira i borbi protiv siromaštva.

"Nemoguća je izgradnja mira bez postojanja istinske volje. Sveti Franjo, čije ime sam izabrao kao papa, poručuje nam da radimo na izgradnji mira. Jedno od temeljnih načela svih vjera jeste izgradnja mostova među ljudima“, kazao je papa Franjo.

U izjavi za agenciju Anadolija, turski ambasador u Vatikanu Kenan Gursoy je istakao da je prijem kod pape bio drugačiji od onih ranijih.

"Upečatljive su papine poruke da će se boriti protiv siromaštva u svijetu i da će raditi na izgradnji dobrih odnosa sa islamskim svijetom. Papa je za vrijeme prijema sjedio na skoro pa jednakoj stolici kao i ambasadori, a ne na visokom prijestolju. Njegovu poniznost i skrušenost su osjetili svi prisutni", rekao je Gursoy.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije