Papa Franjo: Ponekad je razvod braka moralni imperativ

Radiosarajevo.ba
Papa Franjo: Ponekad je razvod braka moralni imperativ

Pooglavar Katoličke crkve Papa Franjo izjavio je danas na Trgu Sv. Petra u Rimu kako je nekada razvod braka moralni imperativ. Katolička crkva oduvijek je propovijedala neraskidivost braka, no papa je danas rekao kako ima slučajeva u brakovima kada je "rastava neizbježna"

"Ponekad može postati čak moralno nužna, kada se radi o tome da se slabijeg supružnika, ili malu djecu, izvuče od preteških rana izazvanih prepotencijom i nasiljem, zastrašivanjem i izrabljivanjem, otuđenošću i ravnodušnošću", rekao je papa Franjo.

Djeca ne smiju postati taoci oca ili majke

Naime, kaže Papa, kada nestane bračne ljubavi, ta se nevolja surva na djecu. Kako je u porodici sve povezano i kada je njena duša ranjena tada "zaraza zahvaća sve članove".

"Kada odrasli izgube glavu, kada svatko misli samo na sebe, kada tata i mama jedno drugome nanose bol, dječija duša pati silno, zapada u očaj. A to su rane koje ostavljaju ožiljak za sav život. Rastava, je, logično, manje zlo, katkad i moralno obavezna", konstatirao je danas papa Franjo.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije