Papa Franjo: Pomozimo migrantima

0
Hina
Papa Franjo: Pomozimo migrantima
Foto: EPA / Papa Franjo

Papa Franjo poziva zemlje da upravljaju migrantskim valovima najbolje što mogu i da prošire kanale za njihovo sigurno i regularno kretanje, u trenutku kada je SAD suočen s velikim valom migranata na svojoj južnoj granici.

Papa je to istaknuo u poruci u povodu Svjetskog dana migranata i izbjeglica, koji se ove godine obilježava pod sloganom "Slobodni izabrati migrirati ili ostati".

Pozvao je na zajedničku predanost upravljanju migracijama, što znači da političari u zemljama podrijetla migranata trebaju provoditi "transparentne, poštene i dalekosežne" politike, a bogate zemlje suzdržati se od bilo kakvog oblika ekonomskog kolonijalizma koji iskorištava prirodne resurse siromašnijih zemalja.

Pratite uživo vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a: Očekuje se obraćanje Schmidta i Cvijanović

Pratite uživo vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a: Očekuje se obraćanje Schmidta i Cvijanović

"Progoni, ratovi, atmosferske pojave i krajnje siromaštvo među najvidljivijim su uzrocima prisilnih migracija danas. Migranti bježe od siromaštva, straha ili očaja", rekao je Papa pozivajući zemlje da zajednički rade na eliminaciji tih uzroka migracija.

Naglasio je da bi cilj međunarodne saradnje trebao biti da se zajamči pravo da ljudi ne moraju emigrirati. Nije direktno spomenuo nijednu zemlju.

"I dok radimo na tome da svaki slučaj migracije bude slobodna odluka, pozvani smo da pokažemo maksimalno poštovanje za dostojanstvo svakog migranta. To znači pratnju i upravljanje valovima migracija najbolje što možemo, izgradnju mostova, a ne zidova, širenje kanala za sigurnu i regularnu migraciju", napisao je Papa u poruci.

Papina poruka objavljena je u trenutku kada je SAD suočen s velikim migrantskim valom na svojoj južnoj granici. Hiljade migranata žele prijeći granicu prije stupanja na snagu novog zakona koji će zabraniti onima koji dođu ilegalno da zatraže azil.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije