Papa Franjo: 'Crkva mora naći put do djece koja rastu u gay porodicama'

Radiosarajevo.ba
Papa Franjo: 'Crkva mora naći put do djece koja rastu u gay porodicama'

Homoseksualna orijentacija sama po sebi nije ni grijeh ni bolest, smatra Katolička crkva, ali je "objektivan nered", piše Jutarnji.hr.

Novi element politici Katoličke crkve prema homoseksualnih i prema njihovih zajednica pružio je papa Frane konstatacijom da su djeca koju odgajaju homoseksualni parovi novi odgojni izazov pred Katoličkom crkvom. Papa je to govorio na zatvorenoj audijenciji u koju je prošle godine u novembru primio sudionike 82. opće skupštine Unije redovničkih poglavara.

Isusovačka subraća

Poglavar Katoličke crkve nije imao napisan govor, ali na audijenciji su bila i neka njegova isusovačka subraća, među njima i glavni urednik isusovačkog časopisa Civiltŕ cattolica, koji je Papine riječi zabilježio, pa zatražio dopuštenje da budu objavljene, te su ove godine ugledale svjetlo dana.

Papa je, među ostalim, rekao: "Sjećam se slučaja veoma tužne djevojčice koja je napokon priznala učitelju razlog svoje tuge: ‘Ne voli me mamina cura’", naveo je Frane. On je poglavare upozorio: "Veoma je visok postotak školske djece kojoj su roditelji rastavljeni. Stanje s kojim se suočavamo sada stavlja nas pred nove izazove, koji su ponekad teško prihvatljivi. Kako govoriti o Kristu toj djeci? Kako govoriti o Kristu naraštaju koji se mijenja?", upitao se retorički Papa, naglašavajući da su odgoj i obrazovanje također misija i da je u tome ključ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije