Papa Franjo: Bogati treba da služe čovječanstvu, a ne da vladaju njime

Radiosarajevo.ba
Papa Franjo: Bogati treba da služe čovječanstvu, a ne da vladaju njime

Lider Katoličke crkve, papa Franjo, na Ekonomskom forumu u Davosu je pozvao lidere svijeta da urade više za siromašne.

U poruci pred više od 2.500 prisutnih na godišnjem Ekonomskom forumu, papa je pozvao bankare i industrijalce da promoviraju ideju da bogatstvo bude dostupno svima.

"Pozivam vas da se potrudite da čovječanstvu bogati služe, ne da vladaju njime", rekao je papa u poruci koja je pročitana na početku foruma. 

Argentinski papa, koji se od svog postavljenja zalagao za siromašne, smatra da je poslovni sektor pomogao milionima da pobjegnu od siromaštva, iako je i dalje veoma rasrostranjena socijalna nejednakost. 

"Rast nejednakosti zahtijeva da se uradi nešto više od čistog ekonomskog rasta. Potrebna je transcedentna vizija čoveka", rekao je on u poruci. 

Potrebno je bolje rasporediti bogatstvo, i stvoriti sistem zapošljavanja koji će obuhvatiti i siromašne. 

Vodeći poslovni lideri i ekonomisti upozorili su danas globalnu elitu okupljenu u Davosu da se ne zanose previše postepenim ekonomskim oporavkom Evrope, koju je jedan od lidera okarakterizirao kao "zemlju u usponu", prenosi Blic

Iako je pesimizam koji je okruživao eurozonu na vrhuncu krize popustio, zabrinjavajuće visoka stopa nezaposlenosti među mladima i spor privredni rast i dalje potresaju Evropu, navode stručnjaci, a prenosi agencija France press

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije