Papa Benedikt XVI: Ostajem bez fizičke snage, bližim se kraju puta

Radiosarajevo.ba
Papa Benedikt XVI: Ostajem bez fizičke snage, bližim se kraju puta
Bivši papa Benedikt XVI, koji će u aprilu napuniti 91 godinu, u pismu italijanskom dnevniku Corriere dela Sera, napisao da se priprema za svoje posljednje putovanje.

 “Kako polako ostajem bez fizičke snage, iznutra sam na hodočašću prema Gospodinovoj kući”, napisao je Joseph Ratzinger listu nakon što su ga oni obavijestili da su mnogi čitaoci zabrinuti za njegovo zdravstveno stanje.

Papa Benedikt, koji je napustio pontifikat i otišao u penziju, napisao je da je dirnut pažnjom brojnih čitalaca.

“Velika je milost za mene što sam okružen, na tom posljednjem dijelu puta koji je ponekad malo zamoran, ljubavlju i dobrotom kakve nisam mogao ni zamisliti”, dodao je, prenijele su agencije.

Od svoje neočekivane ostavke u februaru 2013. godine, papa, inače Nijemac, od povlačenja živi u malom samostanu u Vatikanu, u društvu nekoliko časnih sestara i ličnog sekretara Georga Gaensweina.

Prije dvije godine on je objavio da se bivši papa "gasi poput svijeće, sporo i mirno".

Bivši papa, inače, svakodnevno služi, puno se moli, prima malo postilaca i odgovara na poštu.

Uvečer uglavnom sluša vijesti na televiziji, prati nekoliko katoličkih dnevnih listova i teološke spise.

”Ne može više da se služi rukama, ne može više da svira klavir, jako slabo vidi, ali je savršeno lucidan i svega se sjeća”, rekao je za bivšeg papu jedan visoki vatikanski zvaničnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije