Pao i domino Berlinski zid (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Pao i domino Berlinski zid (VIDEO)

Simboličnim rušenjem zida izgrađenog od džinovskih domino-ploča koje su oslikali i između Potsdamskog trga i Brandenburške kapije u Berlinu postavili đaci njemačkih škola, završena je svečanost obilježavanja 20. godišnjice pada Berlinskog zida.

Akcija je trebalo simbolično da predstavi i domino-efekat koji je izazvalo rušenje Zida - mirne revolucije i rušenje komunističkih režima koje je uslijedio u drugim zemljama istočne i centralne Evrope.

Više od 1.000 velikih stiropor-ploča je oslikalo više od 15.000 njemačke dece i mladih i njihovih prijatelja iz više zemalja sveta.

Simbolično rušenje domino-zida započeli su sa jedne strane nekadašnji vođa poljskog sindikata Solidarnost i kasniji predsjednik Poljske Lech Walesa i premijer Mađarske u vrijeme pada Berlinskog zida Németh Miklós, a sa druge strane Predsjednik Evropskog parlamenta Jerzy Buzek i šef Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Na kraju su se okupljenim političarima iz čitavog svijeta i građanima okupljenim oko Brandenburške kapije obratili i dobitnik Nobelove nagrade za mir, ekonomista i bankar iz Bangladeša, Muhammad Yunus i umjetnik iz Koreje Ahn Kyu-Chul.

Akciju simboličnog rušenja Zida muzički je pratio Bon Jovi sa pesmom "We Weren't Born To Follow" koja je posvećena mirnoj revoluciji 1989. godine, kao i operski kvintet Adoro.

http://www.youtube.com/watch?v=Fq7MStBtZxU


Na početku manifestacije, koja se odvijala po jakoj kiši, ispod izgrađenih providnih plastičnih šatora, nastupili su hor i orkestar Državne opere iz Berlina pod vođstvom Daniel Barenboima.

Dirigent sa argentinskim, izraelskim, španskim i palestinskim pasošem je podsjetio da je 9. novembar ne samo dan pada Zida 1989. godine, već i pogroma nad Jevrejima 9. novembra 1938.

U skladu sa tim je bio i muzički program koji je uslijedio - izvedena su djela Richarda Wagnera i Ludwiga van Beethovena, ali i oratorij Arnolda Schönberga, "Preživeli iz Varšave" za koji je tekst govorio austrijski glumac Klaus Maria Brandauer.

Kao poseban poklon i iznenađenje za berlinsku publiku je tenor Plasido Domingo izveo kompoziciju berlinskog kompozitora opereta i popularne muzike s početka 20. stoljeća Paula Linkea "Berlinski vazduh".

Na svečanosti su kratke govore održali savezna kancelarka Angela Merkel, predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev, državna sekretarka SAD Hillary Clinton, koja je proslijedila video-poruku predsjednika Baracka Obame, predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy, premijer Velike Britanije Gordon Brown i gradonačelnik Berlina Klaus Wowereit.

Proslava je počela ekumenskom božjom službom u evangelističkoj crkvi u istočnom dijelu Berlina, koja je važila kao centar mirne revolucije iz 1989.godine.

Vezano:
Dvadeset godina od pada Berlinskog zida
Berlin, novembar 2009. - fotogalerija
Kenan Efendić: Svi bosanski zidovi

mtsmondo.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije