Panika u Pekingu i New Delhiju: Smrt Dalaj Lame pokrenula bi lavinu od koje strepi Azija

0
Radiosarajevo.ba
Panika u Pekingu i New Delhiju: Smrt Dalaj Lame pokrenula bi lavinu od koje strepi Azija
EPA / Dalaj Lama

Iz Dalaj Laminog ureda poručili su da su ljekari duhovnom vođi rekli da će svako putovanje zahtijevati puno truda.

Ne tako davno, Dalaj Lamin raspored putovanja bio je krcat. Nakon što je tibetanski duhovni vođa pobjegao u Indiju 1959., tokom šest decenija posjetio je desetine zemalja i susretao se s članovima kraljevske porodice, vjerskim vođama i četiri američka predsjednika. Nedavno je 88-godišnjak usporio tempo.

Jedan od razloga njegove su godine, Covid mu je također otežao putovanje kao i kazne koje je Kina uručila njegovim domaćinima jer ga smatra separatistom. Iako nije bio u inostranstvo od 2018., obvezao se da će nastaviti putovati unutar Indije, prenosi The Economist.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Među prognanim Tibetancima i njihovim simpatizerima pojavila se zabrinutost kad je u oktobru Dalaj Lama otkazao četiri putovanja u Indiju. Jedna od država koju je trebao posjetiti je Arunachal Pradesh, sjeveroistočna država koju je Kina smatra svojim teritorijem, a nakratko je i okupirala veći dio zemlje tokom jednomjesečnog rata s Indijom 1962. godine. Spor oko te države i drugih pograničnih područja ponovno je izbio kad je Dalaj Lama posljednji put posjetio Arunachal 2017. godine.

Dalaj Lamini govornici za otkazivanje putovanja okrivili su gripu. Dodali su da nema prijetnje njegovom zdravlju, napominjujući da je nastavio s redovnim aktivnostima u svom domu u Dharamsali u sjevernoj Indiji. Međutim, nisu otkrili je li indijska vlada, s kojom se inače savjetuju prije putovanja, zatražila da se odgodi put u Arunachal.

Tibetanski test ličnosti: Mnogi vjeruju da ga je sastavio Dalaj Lama

Tibetanski test ličnosti: Mnogi vjeruju da ga je sastavio Dalaj Lama

Vlada Indije ranije je poručila da Dalaj Lama može slobodno putovati bilo gdje u Indiji, a prošle godine pomogli su organizovati njegovu posjetu indijskoj regiji Ladakh - mjestu nedavnih pograničnih sukoba s kineskim trupama. Otkazivanje putovanja svakako upućuje na napetu geopolitičku situaciju koja okružuje duhovnog vođu u njegovoj starosti. Njegove aktivnosti, posebno u graničnim područjima, mogle bi izazvati novu krizu u ionako nestabilnim indijsko-kineskim odnosima.

Dalaj Lamino zdravlje sve je veća briga indijskih i kineskih dužnosnika kao i tibetanskih budista. Svi se pripremaju za razorno razdoblje nakon njegove smrti kad se očekuje da će Kina imenovati suparničkog nasljednika kojeg će, prema tibetanskoj budističkoj tradiciji, njegovi saradnici vjerovatno identificirati kao reinkarnaciju Dalaj Lame.

Prvi znak promjene u Dalaj Laminim planovima pojavio se kad je njegov ured objavio da je posjeta planirana za 16. i 22. oktobra sjeveroistočnoj državi Sikkim i susjednom Zapadnom Bengalu odgođena zbog poplava. Lokalni mediji potom su obavijestili da je otkazao posjetu Arunachalu za koji je ministar najavio da će se dogoditi u oktobru ili novembru.

Iz Dalaj Laminog ureda poručili su da su ljekari duhovnom vođi rekli da će svako putovanje zahtijevati puno truda. Nadalje su naveli da će u decembru posjetiti Bodhgayu, no nisu spominjali posjetu Arunachalu - rodnom mjestu prethodnog Dalaj Lame.

Tenzin Lekshay, glasnogovornik tibetanske vlade u egzilu, kaže da Dalaj Lamin ured nikad nije službeno potvrdio putovanje u Arunachal te da je zdravlje vođe svakako jedan od faktora koji treba uzeti u obzir.

"Gdje god da Dalaj Lama putuje, ne želi nikakve neugodnosti zemlji domaćinu", rekao je Lekshay.

Dalaj Lama

Vrijeme je osjetljivo i za Kinu i za Indiju čiji teritorijalni spor također uključuje kinesku regiju Aksai Chin koju Indija smatra svojom. Posljednjih godina spor se ponovno rasplamsao duž granice, a jedan od najgorih sukoba dogodio se 2020. kad je ubijeno 20 indijskih i četiri kineska vojnika. Drugi sukob koji se odvio u decembru prošle godine prouzrokovao je manje povrede s obje strane.

Kina je nedavno ponovno položila pravo na Arunachal, koji oni nazivaju Zangnan što znači Južni Tibet. Izdali su vlastita imena za tamošnja sela i službenu kartu koja prikazuje Arunachal unutar njihovih granica. Kao odgovor, Indija je pokrenula prosteste i poslala svog ministra obrane Rajnatha Singha u sjeveroistočnu državu.

Uprkos dizanju prašine, čini se da niti jedna strana ne želi sukob. Kao rezultat razgovora između vojnih zapovjednika od juna 2020., Kina i Indija povukle su trupe s većine graničnih žarišta i ustalile tampon zone bez patrola. Detant postupno sugerira da je Xi Jinping, kineski vođa, spremniji nego posljednjih godina stabilizirati odnose s Indijom. Jedan od razloga mogao bi biti obeshrabrivanje Indije od stvaranja bližih vojnih veza s Amerikom.

Čini se da je stabilizacija granice prioritet i za indijskog premijera Narendru Modija kojem je potreban kineski uvoz da bi postigao svoje ekonomske ciljeve. S izborima koji su zakazani za 2024., možda se boji da bi daljnji sukobi mogli narušiti njegovu popularnost. Politički protivnici optužuju ga za prelako ustupanje teritorija.

U međuvremenu, tibetanska vlada u egzilu mora uravnotežiti zabrinutost oko Dalaj Laminog zdravlja s potrebom promicanja njegovih vrijednosti i razmišljanja. Također mora zadržati potporu Indije za koju se nada da će pružiti utočište za reinkarnaciju Dalaj Lame koju će odabrati njegovi sljedbenici.

"Htjeli bismo vjerovati da će Indija proširiti sporazum i na sljedećeg Dalaj Lamu", rekao je čelnik tibetanske vlade u egzilu Penpa Tsering.

Sadašnji Dalaj Lama kaže da će detalje svoje reinkarnacije razraditi kad bude imao 90 godina, a često predviđa i da će živjeti više od 113 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije