Panika u Njemačkoj: Na najvećem aerodromu se pojavio slučaj zarazne i smrtonosne bolesti

4
Radiosarajevo.ba
Panika u Njemačkoj: Na najvećem aerodromu se pojavio slučaj zarazne i smrtonosne bolesti
Foto: Pixabay / Aerodrom u Njemačkoj (Ilustracija)

Slučaj malarije otkriven u najvećoj njemačkoj zračnoj luci: zaražena je žena koja radi u zračnoj luci. Navodno ju je zarazio komarac koji je bio u zrakoplovu.

Kako pišu njemački mediji, zaposlenica na aerodromu Frankfurt je oboljela od malarije. Odjel za zdravstvo grada Frankfurta obavijestio je operatera aerodroma Fraport o slučaju “malarije na aerodromu”.

Mediji navode kako se infekcija dogodila krajem juna/početkom jula. 

Olujne kiše u južnom Brazilu usmrtile najmanje 37 ljudi, više od 70 nestalih

Olujne kiše u južnom Brazilu usmrtile najmanje 37 ljudi, više od 70 nestalih

Komarac je u Njemačku došao avionom. Glasnogovornica Fraporta nije željela otkriti informacije o letu na kojemu se to dogodilo ili avioprijevozniku. Također, nije poznato zdravstveno stanje zaražene osobe.

Zbog dugog razdoblja inkubacije, nemoguće je znati koji let je povezan s ovim incidentom. Prema informacijama Instituta Robert Koch, period inkubacije može trajati od 18 do 40 dana.

Slučajevi takozvane “aerodromske malarije” vrlo su rijetki. Uobičajeno, infekcija se događa preko komaraca u rizičnim područjima.

RKI tvrdi kako se malarija “uglavnom dobiva u zemljama Afrike, Azije i Južne Amerike. Posljednjih godina, izolirani slučajevi malarije su se pojavili u južnoj Europi (npr. u Španjolskoj, Grčkoj).”

Malarija je “jedna od najopasnijih zaraznih bolesti”. Svake godine u svijetu od ove bolesti umire nekoliko stotina hiljada ljudi. Posebne rizične skupine su trudnice i djeca.

“Ovo nije prvi slučaj malarije u frankfurtskoj zračnoj luci”, rekla je glasnogovornica Fraporta.

“Prošlog ljeta je također zabilježen jedan slučaj. Deset godina prije toga nije bio niti jedan slučaj”, navela je, piše Fenix-Magazin

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije