Panika u Americi: Ukraden potencijalno vrlo opasan nuklearni uređaj

0
Radiosarajevo.ba
Panika u Americi: Ukraden potencijalno vrlo opasan nuklearni uređaj
EPA / Ilustracija

U američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji nestao je prijenosni nuklearni uređaj koji sadrži radioaktivni materijal i koji bi, ako se njim ne rukuje na propisan način, mogao predstavljati opasnost za građane.

Vlasti SAD-a trenutno tragaju za uređajem koji pripada lokalnoj građevinskoj inspekciji KAKS and Company LLC, piše Sky News.

Državni odjel za zaštitu okoliša (DEP) rekao je da se uređaj, prijenosni nuklearni mjerač, često koristi na gradilištima kako bi se procijenila "svojstva građevinskih materijala i materijala za podlogu cesta".

Internetom kruži lažni dokument o ugroženom miru u BiH, Kožljak: "Hibridna propaganda"

Internetom kruži lažni dokument o ugroženom miru u BiH, Kožljak: "Hibridna propaganda"

Međutim, ako se uređajem ne rukuje na propisan način, građani bi mogli biti izloženi zračenju, upozorio je kabinet. Uređaj se držao na sigurnom u vozilu inspekcijske firme, no to je vozilo nedavno ukradeno u Philadelphiji. Kada su ga vlasti pronašle, u njemu nije bilo nuklearnog mjerača.

Ured je naveo da postoji "mogućnost oštećenja radioaktivnog izvora i širenja kontaminacije" ako dođe do sudara automobila ili ako se na bilo koji drugi način oštete izvori radioaktivnog materijala u uređaju.

"Od velike je važnosti da svako ko ima bilo kakve informacije o izgubljenom nuklearnom mjeraču odmah kontaktira lokalne vlasti ili DEP. Sve dok se uređaj nalazi na sigurnome i ne pretrpi oštećenja, on ne predstavlja opasnost za javnu sigurnost", rekao je David Allard, direktor Kancelarije za zaštitu od zračenja.

NBC News je izvijestio kako ekološke službe smatraju da je mjerač možda oštećen tokom ili nakon krađe vozila i da zbog toga vlasti pozivaju sve koji na neki način dođu u kontakt s uređajem da ga ne diraju i da se odmah jave nadležnim vlastima.

Izloženost niskim nivoima zračenja možda neće rezultirati neposrednim zdravstvenim problemom, ali može tokom života uzrokovati porast rizika od raka, navodi američka Agencija za zaštitu okoliša.

Visoki nivoi izloženosti zračenju tokom kratkog vremenskog razdoblja mogu uzrokovati mučninu i povraćanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije