Palestinski umjetnik Ashraf Fayadh osuđen na smrt obezglavljivanjem u Saudijskoj Arabiji

Radiosarajevo.ba
Palestinski umjetnik Ashraf Fayadh osuđen na smrt obezglavljivanjem u Saudijskoj Arabiji

Palestinski umjetnik, kurator i pjesnik Ashraf Fayadh (35) osuđen je na smrt obezglavljivanjem. 

Svijet čita poeziju za pjesnika Ashrafa Fayadha osuđenog na smrt

Odlukom saudijskog suda od 17. novembra 2015., taj je 35-godišnji palestinski pjesnik i kustos koji živi u Saudijskoj Arabiji osuđen na smrt zbog odbacivanja muslimanske vjere. Također mu se stavlja na teret blasfemija i zagovaranje ateizma u zbirci pjesama "Upute uključene", objavljenoj 2008. u Bejrutu i potom zabranjenoj za distribuciju u Saudijskoj Arabiji. Na optužbu mu se stavlja i fotografiranje žena i pohranjivanje njihovih slika na mobitel.

Fayadh se izjasnio nevinim po svim optužbama. Amnesty International Velike Britanija je objavio da je pjesniku tokom cijelog procesa ukinuto pravo na odvjetnika, pa tako i pravo na pravedno suđenje, piše Mondoweiss.

Razlozi za njegovo zatvaranje su eksalirali od svađe sa drugim umjetnikom na optužbu blasfemije i aspostaze. 

Umjetnici, pjesnici i intelektualci arapskog svijeta, ali i šire, pružaju podršku ovom umjetniku, potpisuju peticije, pišu tekstove i pozivaju na njegovo oslobađanje.

U februaru 2014. godine, hiljadu arapskih intelektualaca je zahtijevalo njegovo puštanje. U decembru 2015. godine je PEN American Center uputio pismo Baracku Obami da pritisne kralja Saudijske Arabije, Salmana da pusti Fayadha. No, stručnjaci ne očekuju da će SAD nešto napraviti po tom pitanju.

"Naša jedina nada je da saudijski kralj zaustavi ludilo i spasi Ashrafa, skupa sa još sedmero osoba koje iščekuju smrtnu kaznu zbog političkih govora i mirnih protesta", napisao je jedan od saudijskih pisaca.

Nedavne egzekucije 47 osoba obavljene sedmog januara 2016. godine, stvorile su animozitet u zemlji, pokazujući je konzervativnom, intolerantnom... Mnogi su zgroženi činjenicom i da će Saudijska Arabija biti na čelu Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

Fayadhova porodica potiče iz Gaze, no rođen je u Saudijskoj Arabiji, a radio je u Abhi. Imao je značajnu ulogu u približavanju saudijske umjetnosti svijetu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije