Palestinski dječaci nakon operativnog zahvata koji im je spasio život ubijeni u izraelskom napadu

0
Radiosarajevo.ba
Palestinski dječaci nakon operativnog zahvata koji im je spasio život ubijeni u izraelskom napadu
Foto: Guardian / Farid i Qoosay Salout

Fond za pomoć djeci Palestine pomjerio je mora i planine prije sedam godina da bi dječake Farida i Qoosaya poslao na plaćeni put u Sjedinjene Američke Države da bi se izliječili.

Farid i Qoosay Salout rođeni su s ozbiljnim problemima u kraniofacijalnom području i poremećajem zbog kojeg su njihove oči bile previše udaljene.

Za bebe rođene u takvom zdravstvenom stanju, ključno je da se operacija obavi u prvoj godini života. Međutim, u Gazi nije bilo nijednog hirurga koji bi mogao izvesti rizične i visoko specijalizirane procedure koje su dječacima bile potrebne.

U Sarajevskoj Vijećnici će se održati drugo izdanje Hedonist Festivala

U Sarajevskoj Vijećnici će se održati drugo izdanje Hedonist Festivala

Pošto je Gaza uglavnom izolovana od svijeta, nakon izborne pobjede Hamasa 2006. godine, Izrael je nametnuo strogu blokadu kopna, mora i zraka koja traje već 17 godina, doprinoseći nizu ratova između ove dvije strane, od kojih je ovaj peti i najrazorniji.

Primarna zdravstvena zaštita gotovo da ne postoji u Gazi - isto važi i za preventivnu njegu i rano intervenisanje kada neko ima zdravstveni problem.

UNICEF: Da li je čovječanstvo napustilo djecu u Gazi?

UNICEF: Da li je čovječanstvo napustilo djecu u Gazi?

U ovakvoj realnosti su rođeni braća Salout. Bez intervencije doktora van Palestine, nisu imali šansu.

Upravo tu je uskočila organizacija po imenu Fond za pomoć djeci Palestine. Nakon što su dobili posebnu dozvolu da uđu u Izrael radi intervjua za vizu u američkoj ambasadi, braća Salout i njihova nana, dobili su odobrenje za putovanje.

Za njihov prvi let u životu, u Ameriku, Farida i Qoosayeva nana obukla je dječake u svečana odijela.

Operacije su prošle uspješno i činilo se da će dječaci moći nastaviti živjeti normalnim životom.

Međutim, 8. novembra, Farid, Qoosay, njihov mlađi brat, njihov otac i još šestero rođaka poginuli su kada je Izrael izveo zračni napad i pogodio njihovu četvorospratnicu u gradu Khan Younis na jugu Gaze.

Rodbina kaže da su dječaci došli kući samo na 10 minuta da bi uzeli neke stvari i vratili se u sklonište u školi u kojoj su bili sakriveni.

Farid i Qoosay bili su dobri, kulturni i sretni dječaci koji su voljeli automobilske trke i hrvanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije