Palestinci traže podršku EU za nezavisnost

Radiosarajevo.ba
Palestinci traže podršku EU za nezavisnost

Foto: Flickr

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat izjavio je da je u ponedjeljak zatraženo da Evropska unija (EU) podrži plan Palestinske uprave da od Ujedinjenih nacija (UN) traži priznanje nezavisne palestinske države, bez saglasnosti Izraela, imajući u vidu zastoj u pregovorima, javlja Fena.

Izraelski mediji prenose da je taj plan ipak uglavnom simboličan jer će glavni saveznik Izraela, SAD, po svoj prilici uložiti veto na moguću inicijativu u UN-u.

Takvi zahtjevi, međutim, odražavaju nezadovoljstvo Palestinaca zbog mirovnog procesa koji je u ćorsokaku.

Neki zvaničnici EU izrazili su podršku za palestinsku inicijativu, navode palestinski izvori, a prenosi Fena.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javijer Solana je jedan od prvih koji je podržao ideju da se zatraži od Vijeća sigurnosti UN-a da podrži proglašenje nezavisne palestinske države. Ipak, za sada se ne može spekulisati šta će biti pozicija država EU.

Palestinsku državu činila bi Zapadna obala i pojas Gaze, a istočni Jerusalem bi bio glavni grad.
Izrael je osvojio te teritorije u šestodnevnom ratu 1967.

U ljeto 2005. izraelska vojska i jevrejski naseljenici povukli su se iz pojasa Gaze ali je istočni Jerusalem i dalje anektiran i Zapadna obala je pod vojnom okupacijom.

Ranije u ponedjeljak je bivši palestinski premijer Ahmed Kurei podsjetio da su Palestinci do sada pregovore smatrali svojim glavnim proritetom ali ih to "nije odvelo nikuda sem do dodatnih (jevrejskih) naselja, stvaranja činjenica na terenu i jačanja procesa judaizacije Jerusalema".

"Pošto ljudi žive pod okupacijom, mi smo posvećeni razmatranju drugih opcija. Diplomatija je jedna opcija, okretanje UN-a je opcija i narodna borba je opcija. Sve opcije su moguće i mi imamo mnoge mogućnosti", rekao je Kurei, prenose agencije.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije