Palestinci svake godine obilježavaju dan kada je Izrael od njih oduzeo hiljade hektara zemljišta

Radiosarajevo.ba
Palestinci svake godine obilježavaju dan kada je Izrael od njih oduzeo hiljade hektara zemljišta

Palestinci svake godina obilježavaju "Dan zemlje" kako bi se prisjetili 30. marta 1976. godine kada je Izrael od njih oduzeo na hiljade hektara zemljišta, piše Anadolu Agency (AA).

Tim povodom, Palestinci u zemlji, ali i širom svijeta, organizuju različite aktivnosti kako bi se prisjetili okupacije koja traje decenijama, ali i nevino stradalih sunarodnjaka.

Održavaju se i protestne šetnje u znak sjećanja na Palestince, ubijene 1976. godine na protestima protiv ekspanzije Izraela na palestinskog teritoriju.

Na brojnim skupovima osuđuje se politika naseljavanja palestinske teritorije od Izraela, naglašavajući da Dan zemlje treba podsjetiti međunarodnu zajednicu na njihovu odgovornost kada je u pitanju Palestina.

View post on imgur.com

Palestinci smatraju da je odgovornost međunarodne zajednice i zaštita prava palestinskog naroda, osnivanje nezavisne države Palestine i povratak palestinskih izbjeglica u domovinu.

Od 1993. godine, Izrael je udvostručio broj doseljenika na Zapadnu Obalu. Više od pola miliona Izraelaca živi na okupiranoj palestinskoj teritoriji. Četrdeset posto Zapadne Obale nalazi se pod izraelskom kontrolom. Zid razdvajanja dug 78 kilometara, koji je Izrael nelegalno sagradio, razdvaja više od 850.000 Palestinaca.

Palestinski zvaničnici nerijetko ističu da bez zemlje ne mogu imati državu, a ni slobodu, naglasivši da žele odbraniti svoju teritoriju od oduzimanja i judaizacije od strane izraelskih doseljenika.

Dan zemlje se obilježava u Palestini od 1976. godine i to je, na neki način, simbol otpora Palestinaca kako bi dobili nazad svoju zemlju.

Izrael je 30. marta 1976. oduzeo na stotine hektara zemljišta od Palestinaca. Palestinci su protestovali protiv te odluke. U protestima je poginulo šest Palestinaca, dok je više stotina njih ranjeno. Zbog toga se 30. mart u Palestini obilježava kao Dan zemlje.

Odnosi Izraela i Palestine u vezi s teritorijom i dalje su nerazriješeni. Mirovni pregovori su prekinuti, a nema naznaka kada bi se uskoro mogli nastaviti. Izrael, uprkos upozorenjima međunarodne zajednice, nastavlja graditi naselja na palestinskoj teritoriji. Palestinci se ipak nadaju da će uspostaviti dugoočekivanu državu na Zapadnoj Obali i Gazi, sa glavnim gradom u Istočnom Jerusalemu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije