Palestinci proslavili historijski dan

Radiosarajevo.ba
Palestinci proslavili historijski dan

Foto: Agencija Anadolija, AFP, RT

Slavljeničke pucnjave odzvanjale su diljem Ramale na trgu Jasera Arafata u četvrtak navečer, a više od hiljadu stanovnika i sigurnosnih snaga Palestinske samouprave plesali su i veselili se zbog pozitivnog ishoda na glasanju pred Ujedinjenim narodima (UN).


Sada Palestina ima isti status kao Vatikan, i to će Palestincima omogućiti da izvrše pritisak na Izrael, posebno zbog pristupa Međunarodnom krivičnom sudu

Euforično mahanje zastavama bio je vrhunac jednodnevnog slavlja. Učenici, studenti i državni uposlenici dobili su slobodan dan i podstaknuti su da izađu na ulice diljem Zapadne obale.

Sve političke frakcije su slavile na ulicama Gaze nakon što je Hamas odobrio potez suparničkog lidera Fataha i predsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abasa za unapređenja palestinskog međunarodnog statusa, javio je AP. Hamas se protivio prošlogodišnjem zahtjevu pred UN-om, ali je ovomjesečni osmodnevni sukob između Izraela i Hamasa pridonio promjeni stavova u palestinskoj politici.



Tokom sukoba, u kojem je ubijeno oko više od 160 Palestinaca u Gazi i pet Izraelaca, Hamas je protestirao na ulicama Ramale prvi put od 2008. Podrška za grupu je povećana jer se smatra da je Hamas odvratio izraelski napad. 

Podrška za zahtjev pred UN-om iz svih palestinskih političkih frakcija se smatra prvim korakom ka pomirenju Hamasa i Fataha, koji je izgubio kontrolu nad Gazom od Hamasa 2007. godine.

"Posljednji rat u Gazi pokazao je da sve frakcije moraju imati ujedinjenu platformu, jer nijedna frakcija ne može stajati sama - bez obzira na to da li je u pitanju oružani otpor ili diplomatija. Ovaj zahtjev se smatra diplomatskom akcijom", rekla je glasnogovornica Palestinske samouprave Nur Odeh, javila je novinska agencija Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije