Palestinci odbacili prijedlog o demilitariziranoj državi

Radiosarajevo.ba
Palestinci odbacili prijedlog o demilitariziranoj državi

Palestinci su odbili plan izraelskog premijera Benjamina Netanyahua za stvaranje palestinske države pod uvjetom da ona bude demilitarizirana, odnosno da nema vojsku, kontrolu nad svojim zračnim prostorom te da joj se onemogući krijumčarenje oružja.

U važnom govoru, desetak dana nakon što mu je američki predsjednik Barack Obama u istorijskom govoru na sveučilištu u Kairu sugerirao da prihvati plan o osnivanju palestinske države, Netanyahu je izjavio da Palestinci moraju prihvatiti Izrael kao židovsku državu, piše BBC. Izraelski premijer zatražio je i da izraelska naselja ostanu na Zapadnoj obali.

Nabil Abu Rdainah, glasnogovornik palestinskog čelnika Mahmuda Abbasa, komentirao je prijedlog rekavši da Netanyahu ovim prijedlogom sabotira sve inicijative za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba, da paralizira sve što je do sada po tom pitanju učinjeno, te da je osnivanje demilitarizirane palestinske države u suprotnosti sa stavovima arapskih zemalja, samih Palestinaca i SAD-a, javlja Reuters.

Palestinski pregovarač Saeb Erekat bio je slikovit:
"Mirovni proces dosad se kretao brzinom kornjače koju je Netanyahu (ovim govorom op.a.) prevrnuo na leđa."

Glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri iz Gaze je poručio da je govor izraelskog premijera rasistički i pozvao arapske zemlje da formiraju još čvršću opoziciju prema Izraelu.

vecernji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije