Palestinci i Izraelci će morati napraviti teške izbore ukoliko žele postići mir

Radiosarajevo.ba
Palestinci i Izraelci će morati napraviti teške izbore ukoliko žele postići mir

Američki ministar vanjskih poslova John Kerry sastao se sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom po drugi put u manje od 24 sata u okviru novog kruga mirovnih pregovora koji imaju za cilj postići održivi mir između Izraela i Palestine, javlja Anadolu Agency.

Očekuje se da će Kerry održati konferenciju za novinare nakon sastanka sa palestinskim liderom i prije nego što se vrati u Jeruzalem, gdje će se sastati sa predstavnicima izraelske vlade.

Kerry se sastao sa Abbasom u Ramallahu i u petak, nakon čega je održao sastanak sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i ministrom vanjskih poslova Avigdorom Liebermanom. Nakon ovih sastanaka, šef američke diplomatije je kazao da je još uvijek moguće postići mirovni sporazum između Palestine i Izraela, ali, kako je istakao, postoje poteškoće.

On je u četvrtak rekao da će i Palestinci i Izraelci ''morati napraviti teške izbore ukoliko žele postići mir''. 

“Moj plan je raditi s obje strane kako bi suzili razlike. To će biti smjernice za pregovore“, rekao je Kerry na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Netanyahuom.

Kerry je stigao u Izrael u četvrtak. To je njegova deseta posjeta ovom regionu otkako je imenovan za funkciju državnog sekretara u februaru prošle godine. 

Palestina i Izrael nastavili su mirovne pregovore u junu prošle godine uz američko posredništvo nakon pauze od tri godine.

Rezultati pregovora, koji se fokusiraju na pitanja poput granica, jevrejskih naselja i povratka palestinskih izbjeglica, nisu još uvijek otkriveni.

Palestinski zvaničnik: Ukoliko želi mir, Izrael mora donijeti teške odluke

Zamjenik generalnog sekretara Palestinskog demokratskog fronta oslobođenja, Kays Abdulkerim, poručio je da je za uspostavu sveopćeg mira na Bliskom istoku neophodno da Izrael donese niz „teških odluka, prenosi Anadolu Agency.

„Palestinska vlast je donijela tešku odluku 1988. godine i prihvatila rješenje dvije države na osnovu granica iz 1967. godine, a sada je red na Izraelu da donese teške odluke“, kazao je Abdulkerim.

Abdulkerim je izrazio sumnju da je Izrael spreman da se, poštujući odredbe Ujedinjenih naroda, povuče na granice iz 1967. godine i omogući povratak palestinskih izbjeglica na te prostore.

Tu sumnju, kako tvrdi, zasniva na činjenici da izraelska strana nastavkom projekata izgradnje jevrejskih naselja na palestinskoj teritoriji stalno pokazuje da „ne želi biti dio mirotvornog tima“.

Nakon zastoja od tri godine, mirovni proces pregovora između Palestine i Izraela ponovo je počeo u julu 2013.godine uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Pregovori tokom proteklih mjeseci su vođeni u tajnosti. Glavna pitanja na koja se traži odgovor su pitanje granica, statusa Jerusalema, jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i pitanje palestinskih izbjeglica.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije