Pakistan obilježava Malalin dan

Radiosarajevo.ba
Pakistan obilježava Malalin dan

Pakistan u subotu obilježava 'Malalin dan' u čast Malale Yousafzai  koja je prije mjesec dana čudom preživjela napad Pokreta pakistanskih talibana (TTP).

Malala Yousafzai, pakistanska djevojčica i aktivistkinja je 9. oktobra ranjena u glavu, nakon što su pripadnici talibana napali njen školski autobus. Djevojčica je napadnuta jer je „branila sekularne vrijednosti“ i promovisala jednakost u obrazovanju djevojčica i dječaka u Pakistanu.

Jolie predložila hrabru Malalu za Nobelovu nagradu

Pakistanske vlasti, muslimani širom svijeta, ali i brojne javne ličnosti osudile su napad ekstremističke grupe na Malalu i obećale podršku u njenim daljnjim naporima za obrazovanje pakistanskih djevojčica.

Učenici škole koju je pohađala pakistanska djevojčica Malala Jusafzaj, koja se zauzima za pravo djevojčica na školovanje, a trenutno se oporavlja u engleskoj bolnici nakon napada talibana, organizirali su u subotu zatvorenu svečanost u njenu čast, uprkos prijetnjama pobunjenika, prenosi Hina.

Molili smo za Malalu i upalili svijeće. Došli su svi učenici ... ali taj događaj nije bio otvoren za javnost budući da se našoj školi i učenicima i dalje prijeti, rekla je za France Presse Mariam Halid, direktorica škole u Mingori koju pohađa Malala. Uprava škole je zamolila učenike da u subotu ne razgovaraju s medijima kako ne bi privlačili pozornost ekstremista.

Malala se dobro oporavlja

Pakistanska vlada je u petak objavila da će više od tri  miliona siromašne djece u zemlji primati stipendije za osnovno školovanje u iznosu od dva američka dolara za dijete.

Na desetine hiljada Britanaca pozvali su vladu da Malalu kandidira za Nobelovu nagradu za mir zbog njenog zauzimanja za školovanje pakistanskih djevojčica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije