Paddy Ashdown: Neki ponovo zagovaraju veliku Srbiju i veliku Hrvatsku

Radiosarajevo.ba
Paddy Ashdown: Neki ponovo zagovaraju veliku Srbiju i veliku Hrvatsku
Foto: Ilustracija / Paddy Ashdown

Britanski Dom lordova na današnjoj sjednici raspravljao o procjeni utjecaja ruske vlade na Zapadni Balkan u vidu euroatlantskoga proširenja na Balkan.

Pitanje vladi uputila je baronesa Arminka Helić, koja je porijeklom iz Gračanice. Ona je  upozorila na ruske napore za sprječavanjem zemalja zapadnoga Balkana od pridruživanja NATO-u i EU, te je tom pogledu istaknula otvaranje tzv. humanitarnoga centra u Srbiji, naoružavanje Srbije, neuspjeli državni udar u Crnoj Gori, podrška secesionizmu u Republici Srpskoj, etničke tenzije u Makedoniji i davanje podrške podjeli Kosova.

Predstavnica Vlade je izrazila zabrinutost zbog povećanog ruskog utjecaja na Zapadni Balkan. Iz Vlade je istaknuta podrška obvezama iz Dejtonskog mirovnog sporazuma. U raspravu se uključio u bivši visoki predstavnik u BiH, lord Paddy Ashdown, istakuvši da se ponovno produbljuje nestabilnost na zapadnom Balkanu, prozvavši one koji "ponovno zagovaraju 'Veliku Srbiju' i 'Veliku Hrvatsku'". Od Vlade je zatražio eksplicitno protivljenje bilo kakvoj promjeni granica na zapadnom Balkanu, kao sprječavanje daljnjeg krvoprolića. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije