Pad Airbusa: Preživjela jedna djevojčica

Radiosarajevo.ba
Pad Airbusa: Preživjela jedna djevojčica

Dijete nađeno u danas u Indijskom oceanu kod Komorskog otočja, koje je preživjelo pad Airbusa A310 sa 153 putnika i članova posade kompanije Yemenia Aira, je 14-godišnja djevojčica.

Komorski ministar komunikacija Abdurahim Said Bakar rekao je da su netačni raniji izvještaji da je spašeno petogodišnje dijete. Bakar je za televiziju Al-Jazeera rekao kako misli da je ona i jedini preživjeli putnik.

"Liječnik iz vojne bolnice koji se nalazio na jednom od spasilačkih brodova nazvao je bolnicu u Micamuliju kako bi javio da je spašeno jedno dijete", rekao je Halidi Ahmed Abdu, liječnik u medicinskom centru otvorenu za preživjele.

Ibrahim Abdurazak, dužnosnik kriznog centra na Komorima, izjavio je da je 14-godišnjakinja iz jednog sela u središnjem dijelu otočja. Hadži Madi Ali, direktor zračne luke u Moroniju, ranije je za državnu radijsku stanicu rekao da spašeno dijete ima pet godina.

EK traži globalne norme za avio saobraćaj

Evropska komisija zahtijeva norme svjetske sigurnosti za zračni saobraćaj, te će procijeniti potrebe neevropskih kompanija, saopćio je u utorak povjerenik za transport Antonio Tajani, nakon avionske nesreće Airbusa Yemenia na Komorskim otocima.

"Velika konferencija o evropskom planu sigurnosti bit će organizirana što je moguće prije, kako bi se procijenile i poboljšale potrebe obuke svih učesnika leta, posebno pilota i kontrolora leta", precizirao je Tajani.

On je govorio nakon susreta u Bruxellesu s direktorom Evropske agencije za zračnu sigurnost Patricom Guduom.

"Iako je nivo zračne sigurnosti u Evropi jako visok, nije sporno da treba poduzeti neke akcije kako bi se ta sigurnost još više poboljšala", naglasio je Tajani.

Napori će uglavnom biti usmjereni na "operatere trećih zemalja", naglasio je on.

Kompanija Yemenia, čiji se avion srušio u more na Komorskim otocima, bila je pod nadzorom Evropske unije a EASA joj je oduzela dozvolu za održavanje aviona registriranih u EU-u.

Međutim, ova kompanija nije bila na crnoj listi kompanija kojima su zabranjeni letovi u EU-u.

Airbus A310-300 Yemenija, ipak, je bio isključen s francuske teritorije zbog izvjesnih "neregularnosti" prije nekoliko godina, izjavio je u utorak francuski državni sekretar za transport Dominique Bussereau.

Airbus s 153 putnika pao u Indijski okean

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije