Pacijentica umrla jer joj nije dozvoljen abortus

Radiosarajevo.ba
Pacijentica umrla jer joj nije dozvoljen abortus

Oštri i beskompromisni irski zakon koji se tiče abortusa postale su predmetom još glasnijih rasprava nakon što je vlada potvrdila da je ženi, koja je imala trovanje krvi, odbijen prekid trudnoće, nakon čega je ona i preminula u bolnici.

Irski premijer Enda Kenny rekao je da čeka rezultate tri istrage o smrti tridesetjednogodišnje Indijke Savite Halappanavar koja je bila na početku petog mjeseca trudnoće. Njen slučaj je skrenuo pažnju na bizaran pravni sistem u kojem se može naći trudnica sa težim zdravstvenim problemima. 

Iz Univerzitetske bolnice Galway, na zapadu Irske, nisu željeli komentarisati da li ljekari vjeruju da bi trovanje krvi nesrećne Indijke bilo ublaženo da je izvršen abortus umjesto što su čekali da fetus izdahne. Bolnica, ipak, nije propustila napomenuti da je "ovo katolička zemlja".

Suprug Savite Halappanavar Praven rekao je da su ljekari utvrdili da je ona pobacila nekoliko časova nakon prijema u bolnicu zbog jakih bolova 21. oktobra. Prema njegovim riječima, u narednih tri dana ljekari su odbijali zahtjeve porodice da se izvrši abortus zbog pojačanih bolova i sve lošijeg zdravstvenog stanja trudnice. On je istakao da je njegova supruga neprestano povraćala i da se onesvjestila u kupatilu, ali da ljekari nisu željeli da prekinu trudnoći, jer je srce fetusa i dalje kucalo.

Fetus je izdahnuo narednog dana i ostaci su hirurškim putem odstranjeni nakon čega je žena prebačena na odjeljenje intenzivne njege sa trovanjem krvi. Preminula je u ranim jutarnjim časovima 28. oktobra nakon što su joj otkazali srce, bubrezi i jetra.

Promjena zakona?

Prema irskom Ustavu abortus je zabranjen, ali je 1992. godine Vrhovni sud donio odluku da procedura može biti legalna u situacijama kada je nastavkom trudnoće ugrožen život žene. Od tada je pet saziva vlade odbijalo da usvoji zakon za rješavanje konfuzije zbog čega bolnice u Irskoj nerado prekidaju trudnoću, osim u slučaju očigledne opasnosti po život.

Neki vjeruju da bi smrt Savite Halappanavar mogla označiti konačnu liberalizaciju jednog od najstrožih zakona o abortusu u Evropi.

Irske žene, koje žele da abortiraju, jednostavno otputuju u Englesku, gdje je abortus legalan na zahtjev od 1967. godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije