Oprečne informacije o ulozi Akina Ozturka u vojnom udaru

Anadolija
Oprečne informacije o ulozi Akina Ozturka u vojnom udaru
EPA / Akin Ozturk
Bivši zapovjednik turskih zračnih snaga Akin Ozturk u tužilaštvu je danas izjavio kako smatra da je "puč pokušala izvesti paralelna struktura",  javlja turska državna agencija Anadolija.

Ozturka očekuje suđenje za veleizdaju nakon pokušaja vojnog udara u petak navečer s ciljem svrgavanja Vlade Turske i predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

"Nisam planirao i upravljao vojnim udarom. Ne znam ko je planirao i komandovao udarom. Prema mom iskustvu, mislim da je ovaj pokušaj vojnog udara pokušala izvesti paralelna struktura. Ne mogu sa sigurnošću tvrditi ko bi unutar Oružanih snaga Turske organizovao i izveo ovaj čin. Nemam nikakvih informacija o tome", rekao je Ozturk.

Istakao je kako je tog dana bio u Izmiru gdje je, kako je rekao, završavao određene poslove kod notara zbog čega nije mogao otići u Istanbul kod prijatelja koji je tog dana udavao kćerku.

Dodao je kako je tek poslijepodne vojnim avionom otišao u vojnu bazu Akinci u Ankaru gdje je proveo ostatak dana. 

"U bazi Akinci su avioni stalno bili u pokretu te nisam primijetio ništa posebno. Zvao sam Mehmetija Sanverija da čestitam na svadbi. On mi nedugo nakon toga ponovo nazvao i rekao da avioni lete nisko, i pitao šta se događa. Zapovjednik zračnih snaga je također bio na tom vjenčanju. Nazvao me i rekao da avioni u Ankari lete nisko. Rekao je da spriječim takvu situaciju. Nakon toga sam nazvao zapovjednika baze. Rekao mi je da je u bazi i načelnik Generalštaba. Odmah sam otišao do njega. Kada sam tamo stigao u jednoj sobi su pili čaj načelnik Generalštaba Hulusi Akar, general major Kubilay Selcuk i general major Mehmet Disli. Rekli su mi: 'Ovi su uradili ovaj posao, pričaj s njima, ubijedi ih. Počeo sam s njima razgovarati. U međuvremenu sam na televiziji vidio da su se ljudi u Istanbulu popeli na tenkove", rekao je Ozturk.

Dodao je kako je tada Selcuku i Disliju kazao da je vojni udar nemoguć, te da demokratske institucije u Turskoj funkcionišu, naglasivši da će narod reagovati na takav čin.

"Nakon što su se usprotivili, galamio sam i vikao, Isto tako i načelnik Generalštaba ih je pokušavao ubijediti", rekao je Ozturk.

Ranije je iz tužiteljstva procurila informacija prema kojoj jeOzturk priznao namjeru izvršenja vojnog udara koji je pokušala izvesti teroristička organizacija FETO. Informaciju objavljenu u medijima kasnije je ispravio izvor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije