Ovo su najveći masakri u školama u svijetu u posljednje dvije godine

1
N. Ž.
Ovo su najveći masakri u školama u svijetu u posljednje dvije godine
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Radiosarajevo.ba ispred škole u Beogradu

Masakri u školama su, nažalost, stvar koja se prečesto dešava, a događaji iz Beograda podsjetili su nas da se tragedije mogu desiti i u našoj blizini. 

Iako masovne pucnjave, ili masakri, nemaju službenu definiciju, većina eksperata se slaže da je to pucnjava gdje je poginulo ili povrijeđeno troje ili više osoba

Masakri se dešavaju i van škola, ali nakon događaja koji su se desili u Columbineu, američkoj srednjoj školi, u aprilu 1999. godine, specijalan fokus se stavlja na obrazovne institucije.

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

Evo koji se horoskopski znakovi nikako ne podnose: Jedni drugima su u svakom pogledu trn u oku

U Columbineu su dva napadača ukupno ubila 13 osoba, a 24 osobe su povrijeđene. 

Od tada, posebnu pažnju privuklo je i masovno ubistvo u osnovnoj školi Sandy Hook. Radi se o najvećem masakru u historiji SAD, a ubijeno je 28 ljudi

U SAD-u se od početka 2021. godine desila čak 101 masovna pucnjava, dok su se u ostatku svijeta, uključujući i pucnjavu u Beogradu, desile tri

Pucnjava ispred škole u Njemačkoj: Muškarac ranio dječaka zatim pucao u sebe

Pucnjava ispred škole u Njemačkoj: Muškarac ranio dječaka zatim pucao u sebe

Portal Radiosarajevo.ba donosi tekst o najvećim pucnjavama u školama u svijetu u posljednje dvije godine: 

Rusija - masovna pucnjava u Kazanu (ubijeno devet, ranjeno 23 osobe)

Ilnaz Galyaviev je 11. maja 2021. godine došao u svoju bivšu srednju školu i ubio devet osoba, a ranio 23. Pucnjava se desila u Gimnaziji 175, a napadač je radio sam. 

Osim pucnjave, tokom koje je koristio poluautomatsku pumparicu, a aktivirao je i eksplozivnu napravu na prvom spratu škole.  

On je u školu ušao u 9:24 sati, a prva žrtva bio je čuvar, koji je i kroz povredu koju mu je napadač nanio uspio pritisnuti dugme alarma za cijelu školu. U narednih osam minuta, Galyaviev uspio je preći sve spratove škole, te ubiti sedmero učenika i dva učitelja

Policija ga je savladala kada je pokušao pobjeći, a on je priznao krivicu. Nakon dvije godine suđenja, 10. aprila ove godine je Galyaviev dobio doživotnu kaznu zatvora

Rusija - masovna pucnjava u Izhevsku (ubijeno 16, ranjeno 23 osobe)

Artem Kazantsev je 26. septembra 2022. godine ušao u osnovnu školu broj 88., te je na kraju ubio 16 te ranio 23 osoba. Na kraju svog masakra, Kazantsev je presudio sam sebi

Ubica je ušao u školu oko 10:52 sati s dva pištolja i velikom količinom municije. Kako se moglo pretpostaviti po njegovim akcijama, on nije imao plan, već je išao od učionice do učionice. 

Na kraju, ubijeno je ukupno 16 osoba, od čega je 11-ero djece od sedam do 15 godina, dva čuvara, dvoje učitelja te dvije odrasle osobe. Nakon masakra, Kazantsev je ušao u praznu učionicu te presudio sam sebi. 

Kako se činilo na početku, Kazantsev nije imao specifičan motiv. Nakon što je do masakra došlo, otkriveno je da je imao dijagnozu šizofrenije, te da je bio sljedbenik neo-nacističkih organizacija.

Napisao je e-mail 20 minuta prije nego što je krenuo u svoj krvavi pohod, ali nije otkrio motiv, već samo rekao da nije riječ o terorističkom aktu, a pri pretrazi tijela, pronađen je nakit s imenima Eric Dylan, odnosno dvojici ubica iz srednje škole u Columbineu

SAD - masovna pucnjava u Uvaldeu (ubijeno 21, ranjeno 18 osoba)

Salvador Rolando Ramos je 24. maja 2022. godine ušao u osnovnu školu Robb u gradiću Uvalde, u saveznoj državi Texas, te je ubio 21 i ranio 18 osoba. Na kraju masakra je Ramosa ubila policija. 

Ova masovna pucnjava je, nakon Sandy Hook, najveća u historiji SAD-a, a cijela situacija je trajala više od sat vremena. Ubica je ušao u školu u 11:28 sati a ubijen je u 12:50 sati

Hronologija događaja: Ubica iz Texasa prvo imao udes, pa ušao u školu

Hronologija događaja: Ubica iz Texasa prvo imao udes, pa ušao u školu

Međutim, Ramos nije počeo svoj pohod u školi. Prvo je nastradala njegova baka, s kojom je živio. Tokom svađe, on je nju upucao u lice, ali je ona uspjela da preživi. Nakon toga, sjeo je u njeno auto i krenuo prema ovoj osnovnoj školi. 

Ukupno je imao dvije puške slične oružju AR-15 a obje su kupljene legalno. Imao je i sedam šaržera s 30 metaka unutra. U školu je ušao tako što je automobil koji je uzeo od svoje bake zabio u ogradu škole, a taj događaj je prvi prijavljen policiji.

Iako su bili na mjestu događaja, policajci lokalne stanice u Uvaldeu su čekali više od sat vremena, što je rezultiralo većim brojem žrtava. Zbog toga je došlo do žestokih kritika prema lokalnoj policiji, te je više ljudi dobilo otkaz. 

Ukupno, od 21 osobe koje su ubijene, 19 je bilo učenika, od devet do 11 godina, te dvije učiteljice od 44 i 48 godina. Povrijeđeno je 18 osoba, od čega 14-oro djece, jedan učitelj, Ramosova baka te dva policajca. 

Ramosa je u 12:50 ubila policija, nakon što je on iskočio iz ormara gdje se sakrio, te je uspio prije smrti da povrijedi dva policajca. 

Srbija - masovna pucnjava u Beogradu (ubijeno devet osoba)

Region je potresala tragična situacija iz osnovne škole Vladislava Ribnikara u Beogradu, kada je Kosta K., 13-godišnji učenik ove škole, ubio devet osoba. Masovno ubistvo se desilo 3. maja 2023. godine

Sam ubica je savladan u školskom dvorištu, a nije se opirao hapšenju. Motiv je još uvijek nepoznat, a prema izjavama njegovih školskih kolega, radilo se o odličnom učeniku koji je bio miran i povučen.

Napad je Kosta K. izveo s jednim pištoljem, koji je bio registrovan na njegovog oca, te s više molotovljevih koktela. Kako je rečeno nakon napada, on i njegov otac su više puta išli u streljane te vježbali pucanje

Iako je, odmah nakon pretresa porodične kuće gdje je ubica živio, njegov otac rekao kako je pištolj čuvao u sefu, on je uhapšen. Još uvijek nije poznato koja će optužnica biti podignuta protiv njega. 

Ekipa portala Radiosarajevo na Cvjetnom trgu, gdje više hiljada građana Beograda odaju počast ubijenima u masakru u školi

Posted by Radio Sarajevo on Wednesday, May 3, 2023

Među ubijenim bilo je osmero djece te čuvar škole, koji je bio i prva žrtva. Još uvijek nije poznat broj povrijeđenih, ali su barem dvije osobe u teškom stanju. Jedna djevojčica je u kritičnom stanju, te je hitno operisana, dok je učiteljica historije također teško povrijeđena, mada su posljednji izvještaji o njenom stanju pozitivni. 

Iako do najvećeg broja masovnih pucnjava, posebno i u oko škola, dolazi u SAD-u, slučaj iz beogradske osnovne škole služi kao odličan podsjetnik da nikada ne možemo biti previše oprezni s našom djecom i mladima. 

Više o masakru u beogradskoj školi čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije