Ovo je oružje koje je promijenilo tok rata i natjeralo Ruse za pregovarački stol

2
Radiosarajevo.ba
Ovo je oružje koje je promijenilo tok rata i natjeralo Ruse za pregovarački stol
Foto: Twitter / Raketni sistem HIMRAS

Na evropskoj strani Istanbula, u palači Dolmabahce, odakle se pruža pogled na Bosfor, čovjek iz najužeg kruga ruskog predsjednika Vladimira Putina, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, u petak je potpisao je ugovor o deblokadi izvoza ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka.

Njime je prekinuta ruska blokada ukrajinskih luka - do nedavno jedna od ključnih strategija Kremlja za pobjedu u "totalnom ratu".

Šojguov potpis mogao bi se čak shvatiti i kao poniženje za Putina. A zasluge za to treba ponajprije pripisati moći i prijetnji koje nosi raketni sistem HIMARS. Ti moderni višecijevni bacači raketa dizajnirani za ispaljivanje preciznih projektila na udaljenosti od oko 70 kilometara, glavni su razlog zašto je Kremlj pristao sjesti za pregovarački stol, piše Telegraph.

Podcast s Tomom: Nermin Palić i priča o spajanju svjetova energije i sporta

Podcast s Tomom: Nermin Palić i priča o spajanju svjetova energije i sporta

Naravno, i dalje ostaje neizvjesno hoće li dogovor o izvozu žitarica na kraju uspjeti. U subotu je Rusija već ispalila projektile na luku u Odesi, što su na Zapadu nazvali kukavičkim činom.

SAD će Ukrajini dati dodatnih 270 miliona dolara pomoći u oružju

SAD će Ukrajini dati dodatnih 270 miliona dolara pomoći u oružju

No, činjenica kako je Rusija ipak pristala na kompromis pred očima javnosti, a što ugovor deblokadi luka svakako jest, ukazuje na to da raketni sistemi mijenjaju situaciju na ratištu.

"Sporazum o deblokadi Odese bio bi nemoguć bez HIMARS-a. Sada je vrlo jasno da će rat završiti ranije ako brže naoružamo Ukrajinu", rekao je Gabrielius Lansbergis, ministar vanjskih poslova Litvanije.

Samo šest dana ranije, Šojgu je dijelio medalje ruskim vojnicima koji su se borili u Donbasu i pozivao ih da ponovno pokrenu svoju ofanzivu.

No, ruska vojska već je bila zaustavljena. U manje od mjesec dana na bojnom polju, HIMARS je uništio desetke ruskih skladišta municije koja su nekada bila izvan dometa ukrajinskog topništva, prisiljavajući time Moskvu da reorganizira svoje glomazne opskrbne linije. HIMARS-om su Ukrajinci tukli i rusku crnomorsku flotu.

Rusi priznali granatiranje luke u Odesi iz koje bi trebalo biti izvezeno tone žitarica

Rusi priznali granatiranje luke u Odesi iz koje bi trebalo biti izvezeno tone žitarica

Phillips O‘Brien, profesor strateških studija na Univerzitetu St Andrews, tako tvrdi da su gore spomenuti raketni sistemi uništili čak 100 "strateški važnih meta".

Uspjeh koji su donijeli spomenuti raketni sustavi idu u prilog teoriji da je Ukrajini potrebno slati što više zapadnjačkog oružja, pa će i Vladimir Putin konačno pristati na mirovni sporazum.

Jedna od najvećih pobjeda koje je izvojevao HIMARS bila je ona kod Zmijskog otoka početkom jula, mjesta ključnog za kontrolu brodskih putova u i iz Ukrajine. Ovo povlačenje kao i potapanje ruskog crnomorskog zapovjednog broda Moskva u aprilu onemogućili su Kremlju da održi blokadu Odese.

Aleksander Gabuev, viši saradnik u think tanku Carnegie Endowment for International Peace, opisao je ukidanje ruske blokade ukrajinskih luka kao "važan preokret u ratu". Također je rekao da su ruski saveznici u Africi i Aziji, koji su bili suočeni s potencijalnom glađu, također vršili pritisak na Kremlj da dopusti izvoz ukrajinskog žita.

A tog oružja stiže još. SAD je već nagovijestio da bi Ukrajini mogao poslati borbene avione tipa F-16, kao i još raketnih sistema HIMARS i tehnološki sofisticiranih dronova.

"Naši vojnici se vješto bore uz pomoć HIMARS-a. S ruskim osvajačima nastavit ćemo razgovarati jezikom teškog naoružanja, poručila je Kira Rudik, ukrajinska parlamentarka, koja lobira za što više oružja sa Zapada, prenosi Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije