Ovo je mladi ubica (17) koji je pucao po školi u SAD - policija otkrila i eksplozivnu napravu

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je mladi ubica (17) koji je pucao po školi u SAD - policija otkrila i eksplozivnu napravu
Foto: Kolaž / Dylan Butler

Identificiran je napadač koji je otvorio vatru u srednjoj školi Perry u američkoj državi Iowi. Radi se o 17-godišnjem učeniku po imenu Dylan Butler.

U bezumnom napadu koji se dogodio u četvrtak, 4. januara, oko 7:40 po lokalnom vremenu, u mirnom gradiću Perryju, jedan učenik šestog razreda je izgubio život, dok je pet osoba ozlijeđeno, uključujući četiri učenika i školskog upravitelja. Svi ozlijeđeni su prevezeni u obližnje bolnice.

Mitch Mortvedt, pomoćnik direktora Odjela za kriminalističke istrage Iowe, izjavio je da je jedna od ranjenih žrtava u teškom stanju, ali da se očekuje potpuni oporavak.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Šta je motiviralo 17-godišnjeg učenika da prije početka nastave izvrši napad, trebala bi pokazati istraga. Važno je napomenuti da je izbor vremena za napad bio presudan faktor u sprječavanju većeg broja žrtava, s obzirom na to da većina učenika još nije bila u školi.

Dylan Butler bio je naoružan puškom sačmaricom i pištoljem malog kalibra, prema riječima Mitcha Mortvedta, koji je dodao da se čini da je Butler djelovao sam.

Pucnjava u srednjoj školi u Americi: Ima mrtvih i ranjenih

Pucnjava u srednjoj školi u Americi: Ima mrtvih i ranjenih

Neposredno prije napada, Butler je na TikToku objavio video sebe uz natpis "a sada čekamo". Video je kasnije uklonjen s mreže.

Policija je pronašla Dylana Butlera mrtvog s povredama iz vatrenog oružja koje si je nanio.

Tokom pretrage škole, otkrivena je improvizirana eksplozivna naprava koju su pirotehničari deaktivirali. Pucnjava se dogodila prvog dana proljetnog semestra.

Gradić Perry, sa svojih otprilike 7900 stanovnika, nalazi se oko 64 kilometara sjeverozapadno od Des Moinesa, glavnog grada savezne države Iowe, piše Jutarnji list.

Važno je napomenuti da će se za 11 dana u Iowi održati prvo sučeljavanje za republikansku predsjedničku nominaciju na izborima 2024. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije