Ovo je imanje na kojem se skriva(o) Putin: Posvuda zlato i kič

4
Radiosarajevo.ba
Ovo je imanje na kojem se skriva(o) Putin: Posvuda zlato i kič
Foto: Proekt Media / Otkrivene tajne Putinovog imanja

Negdje na pola puta između Moskve i Sankt Peterburga, dva grada koja su 'oblikovala' političku karijeru Vladimira Putina, smješteno je mjesto Valdai. Malo je to mjesto, od oko 20.000 ljudi, čija periferija skriva Putinovu strogo čuvanu predsjedničku rezidenciju imena Valdai.

"Iz nekog razloga, on obožava sjever Rusije", kazao je za ruski nezavisni medij Proekt jedan visoko rangirani ruski dužnosnik.

Proekt piše kako je tu 'ljubav' lako objasniti. Tu je Putin zaklonjen od svijeta, rijetko se o toj rezidenciji piše u medijima, službeni sastanci se gotovo nikad tu ne održavaju, a cijeli kompleks 'ograđen' je šumom. Kao stvoren za 'intimne događaje'. S vremena na vrijeme nešto bi ipak 'procurilo' u javnost. Ruski saksofonist Igor Butman kazao je 2008. kako je u toj rezidenciji nastupao za Putina, a istu večer tu je pjevala poznata ruska pjevačica Larisa Dolina.

Konaković poručio ambasadoru Izraela u Srbiji: Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota!

Konaković poručio ambasadoru Izraela u Srbiji: Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota!

Pjevala je tu i Natalya Vetlitskaya, a tu je 2009. nastupao i ABBA tribute band kojeg je osnovao Rod Stephen. Putin navodno jako voli ABBU i odlično se zabavio te večeri... Ugostio je u ovoj rezidenciji početkom 2010-ih i pokojnog italijanskog premijera Silvija Berlusconija.

U tu rezidenciju često stižu i Putinovi prijatelji s 'termina hokeja'. Izgrađeno je zbog toga u blizini i klizalište..

Gradnja rezidencije započela je gotovo odmah nakon Putinova dolaska na vlast i već 2003. godine kuća je bila spremna. Eksterijer se kasnijih godina nije puno mijenjao, ali interijer zato drastično je.

"Kad je 'preuzimao' kuću ona je bila uređena vrlo moderno, kao nešto high-tech. Predsjedniku se to nije svidjelo. Upitali su ga kako bi on htio da izgleda. 'Kao u St. Peterburgu', odgovorio je Putin. Nakon odlaska, svi su počeli razmišljati što je s tim mislio. I odlučili su da to znači da želi uređenje iz Hermitagea", kazao je dobro obaviješten izvor za Proekt.

Proekt je nabavio i za hrvatski portal 24sata ustupio fotografije unutrašnjeg uređenja rezidencije. Fotografije prikazuju Putinov ured, sobe njegovih kćeri koje je dobio u braku s Ljudmilom, spavaću sobu Ljudmile, kao i brojne detalje interijera. Glavna karakteristika: Sve je puno zlata i kiča.

Nakon razvoda od Ljudmile u Valdai je Putin ubrzo počeo dovoditi Alinu Kabaevu, nekadašnju gimnastičarku, s kojom je Putin u vezi već 15-ak godina. I za nju je tu uskoro sagradio rezidenciju od 1200 kvadrata. Neće je valjda dovoditi u sobu bivše žene...

Par ima, ovisno o izvoru, barem dvoje djece. Proekt piše kako su djeca 'stalno prisutna' na ovom imanju. Kako su djeca maloljetna, više informacija nisu htjeli otkriti. Naravno, cijeli kompleks se nalazi pod strogim sigurnosnim mjerama, a sam Putin, javili su pojedini ruski mediji, bio je bijesan kad su u javnost procurile fotografije interijera kuće.

Vladimir Putin pojasnio zašto je 'dopustio' pobunu grupe Wagner: 'Namjerno sam to napravio'

Vladimir Putin pojasnio zašto je 'dopustio' pobunu grupe Wagner: 'Namjerno sam to napravio'

Putin do svog imanja stiže privatnim vozom, zbog čega je izgrađena i 'tajna' stanica uz ulaz rezidencije.

"Kad gledate satelitske snimke, vidite novu cestu koja vodi od te stanice do Putinove rezidencije, kao i heliodrom", navodi Proekt.

Tim Alekseja Navaljnog, zatvorenog vođe ruske opozicije, objavio je i kako je Putin za Alinu i svoju djecu dao sagraditi i veliko igralište. U blizini njihovih rezidencija nalazi se i privatni spa centar. Proekt, koji je na priči surađivao s timom Navaljni, piše kako on sadrži 25-metarski bazen, solarij, saunu, kriokomoru, prostor za tretmane blatom, prostor za masažu...

A ova rezidencija opet se našla u centru pažnje medija tokom propalog puča Jevgenija Prigožina. Putin je, prenijeli su ukrajinski mediji tvrdnje vojno-obavještajne službe, brže-bolje požurio u Valdai, u svoj podzemni bunker, dok je Prigožin marširao prema Moskvi. Navodno je riječ o velikom podzemnom kompleksu i mjestu gdje se Vladimir Putin osjeća sigurno. Uostalom, cijela okolica puna je sličnih rezidencija njegovih najbližih suradnika i kolega...

Peskov je te navode iz Ukrajine o 'Putinovom bijegu' demantirao i kazao je kako Putin radi u Moskvi. Ali kako danas većinu komunikacije obavlja videopozivima, nemoguće je zapravo znati gdje se skriva(o) Putin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije