Ove godine zbog skandala neće biti dodijeljena Nobelova nagrada za književnost

Fena
Ove godine zbog skandala neće biti dodijeljena Nobelova nagrada za književnost
Foto: Picture Alliance / Supružnici Katarina Frostenson i Jean-Claude Arnault
Ove godine neće biti dodijeljena Nobelova nagrada za književnost zbog skandala koji je doveo do ostavki članova komiteta, povezanih sa optužbama za vanbračne seksualne odnose i curenjem informacija.

"Odluka je donesena zbog poljuljanog povjerenja u Akademiju. Rad na selekciji laureata je odmakao i on će biti nastavljen narednih mjeseci. Ali, Akademija mora vratiti povjerenje i uključiti veći broj aktivnih članova prije nego bude objavljen novi dobitnik", saopćila je Švedska akademija nauka koja dodjeljuje priznanje.

Planirano je da dvije nagrade budu dodijeljene naredne godine. Vijeće uglednih autora i lingvista je angažirano kako bi se vratilo povjerenje nakon skandala zbog optužbi za povezanost seksualne afere muža jedne od članica Akademije i curenja informacija o dobitnicima prije formalne objave.

Fotograf i umjetnik Jean-Claude Arnault, koji je u braku sa članicom Akademije Katarinom Frostenson, a koja je podnijela ostavku, negira sve optužbe i za aferu i za curenje informacija.

Ovo nije prvi put da nagrada nije dodijeljena. Nobelova nagrada za književnost nije dodijeljena u periodu od 1940. do 1943. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije