Ova slika širi se svijetom: Evo šta se krije iza fotografije

1
Radiosarajevo.ba
Ova slika širi se svijetom: Evo šta se krije iza fotografije
Foto: US Coast Guard / Fotografija obišla svijet

Fotografija muškarca koji sjedi na trupu prevrnutog čamca usred mora kod Floride obišla je cijeli svijet.

BBC Mundo piše da se radi o Juanu Estebanu Montoyi (22) iz Kolumbije, jedinom preživjelom nakon što se brod s migrantima prevrnuo usred nevremena.

Montoya, koji je spašen u utorak nakon što je satima plutao na pučini, kaže da je napustio Bahame u nedjelju rano ujutro s još 39 ljudi. Putovao je s mlađom sestrom Marijom Camilom, koja je nestala u brodolomu.

Vozač autobusa u Njemačkoj pod istragom: U prevrtanju poginulo četvero ljudi, brojni povrijeđeni

Vozač autobusa u Njemačkoj pod istragom: U prevrtanju poginulo četvero ljudi, brojni povrijeđeni

Izvukli pet tijela

Američka obalna straža izvukla je pet tijela iz mora prije nego što je u četvrtak završila potragu. Pretražili su područje veličine američke savezne države New Jersey. Montoyu je na olupini uočio kapetan tegljača Signet Intruder, 72 kilometra od Fort Piercea na Floridi.

Niko od 40 putnika nije nosio prsluk za spašavanje, rekao je Montoya, koji dolazi iz grada Guacari u Kolumbiji.

"Rekao nam je da je u njegovom brodu bilo ukupno 40 ljudi, uključujući njega samog, i da su, nakon što su napustili Bimini u noći sa subote na nedjelju, plovili četiri sata prije nego što je nevrijeme izazvalo prevrtanje broda", rekao je Atahualpi Ameriseu, menadžer brodarske firme Signet.

Oko 20 migranata nakon prevrtanja se satima držalo za olupinu broda, ali nisu uspjeli izdržati do dolaska pomoći, rekao je Montoya posadi spasilačkog broda.

Opasna ruta

Kapetanica Jo-Ann Burdian, zapovjednica sektora obalne straže u Miamiju, rekla je na konferenciji za novinare da se incident dogodio na uobičajenoj ruti krijumčarenja ljudi s Bahama u jug SAD-a.

"Putovanje Floridskim tjesnacem, prolazom Windward i Mona, u preopterećenim i manje sposobnim plovilima iznimno je opasno i može rezultirati gubitkom života", stoji u saopćenju Obalne straže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije