Ova europska država planira kažnjavati pacijente koji propuste termin kod doktora

2
Radiosarajevo.ba
Ova europska država planira kažnjavati pacijente koji propuste termin kod doktora
Foto: Pexels / Doktor, Ilustracija

Pacijenti se opetovano u Njemačkoj ne pojavljuju na zakazane preglede. To je neugodno za ljekare jer im to stvara financijske posljedice. Ljekari obveznog zdravstvenog osiguranja sada traže novčano kažnjavanje pacijenata. Ali zakonski to nije tako lako izvedivo.

Bilo kod zubara, ortopeda ili dermatologa: Ako želite termin, možda ćete morati dugo čekati. Istodobno, mnoge ordinacije žale se i na to da pacijenti koji imaju termin ne dolaze na dogovoreno vrijeme.

Stomatolog iz Münchena poznaje taj fenomen i želio bi više pravednosti. "Ako rezerviramo vrijeme za pacijente, onda bi također bilo lijepo da nam pacijent otkaže na vrijeme kako bismo mogli iskoristiti vrijeme za nekog drugog."

Uzbudljivo na Koševu: Posušje otkinulo bod Sarajevu

Uzbudljivo na Koševu: Posušje otkinulo bod Sarajevu

Kod stomatologa iz Münchena svi pacijenti stoga moraju potpisati da će platiti ako preskoče termin bez isprike. Stomatolog prvenstveno želi podići svijest pacijenata.

"Ako znam da ću možda nešto morati platiti, onda nije svejedno hoću li otići na termin ili ne", kaže stomatolog.

Ne želi reći koliko bi novca trebalo platiti. To ovisi o liječenju. Ne izdaje se uvijek ni račun. U svakom slučaju, stomatolog primjećuje pozitivan učinak na pridržavanje termina svojih pacijenata, pišu njemački mediji. Ako Nacionalna udruga ljekara obveznog zdravstvenog osiguranja bude željela, ovaj bi postupak trebao postati standard u liječničkoj praksi. Predsjednik Andreas Gassen izjasnio se za naknade za otkazivanje, koje bi onda trebala pokriti društva za zdravstveno osiguranje.

Priča jednog Bosanca: Kako je bez dana radnog staža došao do kuće od 1.200.000 eura u Njemačkoj

Priča jednog Bosanca: Kako je bez dana radnog staža došao do kuće od 1.200.000 eura u Njemačkoj

Bavarsko udruženje ljekara obveznog zdravstvenog osiguranja (KVB) također podržava prijedlog. Prema riječima člana uprave Petera Heinza, do 20 posto dogovorenih termina, posebno kod specijalista, preskače se bez opravdanja. Pritom pacijenti često moraju čekati sedmicama i mjesecima na termin.

"Kad bi se svi pojavili na terminima ili otkazali na vrijeme, onda ne bismo imali problema s rasporedom", siguran je Heinz, navodi Fenix.

Mnogim liječničkim ordinacijama već nedostaje novca ili pate od akutnog nedostatka osoblja. U tom kontekstu, važno je da liječnici mogu optimalno planirati svoju praksu, objašnjava Heinz.  Kritike pak stižu iz Bavarskog potrošačkog centra. Financijska naknada bi samo stvorila nove probleme, kaže šef odjela Sascha Straub.

Sudska praksa je već odlučila da naknade za otkazivanje termina nije tako lako zakonski provesti. Da bi platio pristojbu, ljekar mora dokazati da se relevantno vremensko razdoblje nije moglo iskoristiti u bilo koju drugu svrhu. Odštetni zahtjev iz ordinacije može se razmatrati samo ako je ordinacija pretrpjela gubitak zarade zbog otkazanog termina.

U isto vrijeme, pacijent uvijek mora imati priliku dokazati da gubitak termina nije njegova krivnja. Straub je uvjeren da bi sve to rezultiralo samo dodatnom birokracijom. Ipak, također preporučuje: Ako nešto iskrsne, otkažite termin kod ljekara dovoljno rano – poštenja radi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije