Otvorene su sve diplomatske i vojne veze za Siriju

Radiosarajevo.ba
Otvorene su sve diplomatske i vojne veze za Siriju


Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak kako zadržava pravo na različite diplomatske i vojne opcije ako dobije pouzdane dokaze da je vlada sirijskog predsjednika Bašara al-Asada upotrebila hemijsko oružje u ratu s pobunjenicima.

 Obama je na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim premijerom Tayyipom Erdoganom rekao da postoje neki dokazi o upotrebi hemijskog oružja u Siriji, ali i istaknuo kako je važno dobiti "preciznije informacije" koje bi to potvrdile prije nego odluči koji odgovor upotrijebiti.

Očekivalo se da će Erdogan, barem privatno, zatražiti od Obame odlučniju akciju prema Siriji tokom ovosedmične posjete Washingtonu, nekoliko dana nakon što su bombe zasule turski pogranični grad u najgorem slučaju prelijevanja nasilja iz Sirije dosad.

Dvojica čelnika nisu pokazivala nikakve znakove razmimoilaženja u mišljenjima kada su se pojavili u ružičnjaku Bijele kuće i zauzeli se za jedinstven stav prema Siriji.

Erdogan je rekao da se Turska "posve slaže" sa SAD-om kako je potrebno prekinuti krvoproliće u Siriji i izvesti političku tranziciju prema vladi bez Asada.

Erdogan je također rekao da idućega mjeseca planira posjetiti pojas Gaze uprkos američkom pritisku da odgodi posjet. 

"Ta posjeta je vrlo važan za bliskoistočni mirovni proces", rekao je Erdogan dodajući datom prilikom planira posjetiti i Zapadnu obalu.

 Američki državni tajnik John Kerry u aprilu je pozvao Erdogana da odgodi posjet palestinskoj enklavi kako ne bi ugrozio američke napore za obnovu veza između Turske i Izraela i oživljavanje bliskoistočnih mirovnih pregovora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije