Otkriven misteriozni virus: Prva žrtva preminula prije šest mjeseci, prenose ga krpelji

Radiosarajevo.ba
Otkriven misteriozni virus: Prva žrtva preminula prije šest mjeseci, prenose ga krpelji

Novi virus Bourbon prenose krpelji, a simptomi su groznica i anoreksija, javlja Fena.

Otkriven je šest mjeseci nakon što je od njega umro muškarac u SAD-u, piše The Independent. Virus je nazvan Bourbon, prema istoimenom okrugu u američkoj saveznoj državi Kansas gdje je taj muškarac umro ovog ljeta. Naučnici su tek sad otkrili uzrok smrti.

Virus prenose krpelji, baš kao i sličan virus HRTV. Virusi su osim po prijenosnicima slični i po početnim simptomima - groznici i anoreksiji. Virus Bourbon dijagnosticira se prema tim simptomima te proučavanjem krvi u laboratoriju. Sličan je drugim virusima u istočnoj Evropi, Africi i Aziji, no takav virus dosad nije utvrđen na zapadnoj hemisferi, javlja Fena.

Muškarac koji je preminuo u bolnici Univerziteta u Kansasu od višestrukog zatajivanja organa zasad je jedina poznata žrtva virusa, pa liječnici ne znaju hoće li virus dovesti do smrti u svakom slučaju. Međutim, tvrde specijalisti s univerzitetske bolnice, virusom su možda zaraženi drugi prije no što su ga ljekari otkrili.

"Virus Bourbon vjerojatno postoji već neko vrijeme, ali tek odnedavno imamo dijagnostičke tehnike za izolaciju i identifikaciju takvih virusa", rekao je Dana Hawkinson, specijalist za zarazne bolesti univerzitetske bolnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije