Otkazano bizarno takmičenje na Novom Zelandu: Organizirali da djeca ubijaju - mačke!

3
Radiosarajevo.ba
Otkazano bizarno takmičenje na Novom Zelandu: Organizirali da djeca ubijaju - mačke!
Foto: Twitter / Mačke / Ilustracija

Novozelandsko lovačko društvo je zbog negativnih reakcija otkazalo dječje natjecanje u lovu na - mačke!

Naime, na Novom Zelandu se mačke lutalice smatraju štetočinama i rizikom za biosigurnost zemlje. Ove je godine u sklopu godišnjeg lova dodana nova kategorija u kojoj mogu učestvovati mlađi od 14 godina i loviti mačke.

Djecu se tokom natjecanja poticalo da ubiju što više mačaka lutalica (ne kućnih ljubimaca). Ono dijete koje bi ubilo najviše njih između sredine aprila i kraja juna trebalo je osvojiti 250 novozelandskih dolara (oko 140 eura).

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

No, ovo natjecanje za djecu je zbog kritika javnosti otkazano. U utorak je Novozelandsko društvo protiv okrutnosti prema životinjama saopćilo kako je odahnulo zbog ove odluke. Predstavnik društva je naveo da djeca, kao ni odrasli, ne bi mogli razlikovati "divlju mačku, lutalicu ili uplašenu domaću životinju", što bi značilo da bi mogli nastradati i kućni ljubimci.

"Trebali bismo našu djecu učiti empatiji prema životinjama, a ne ih poticati na njihovo ubijanje", rekao je glasnogovornik dobrotvornog udruženja za dobrobit životinja Safe, a prenosi BBC.

Događaj se trebao odvijati u sklopu junskog prikupljanja sredstava za lokalnu školu u North Canterburyju na Južnom otoku. Svake godine u natjecanju učestvuje stotine ljudi, uključujući djecu, a natječu se u ubijanju divljih svinja, jelena i zečeva.

Organizatori iz lovačkog društva objavili su u utorak da je otkazan lov na mačke jer su primili "podle i neprikladne e-poruke".

"Razočarani smo i ispričavamo se onima koji su se veselili što će učestvovati u zaštiti naših domaćih ptica i drugih ranjivih vrsta", napisala je grupa na Facebooku.

Ispod njihove objave na Facebooku pojavilo se više od stotinu komentara, gdje su neki branili opravdanost događaja.

"Kada bi ljudi samo znali kakvu štetu uzrokuju mačke lutalice. One utječu na našu poljoprivredu, prenose bolesti...", napisala je jedna mještanka.

Procjenjuje se da na Novom Zelandu ima 1,2 miliona mačaka koji su kućni ljubimci i više nego dvostruko veći broj lutalica. Najveća novozelandska organizacija za zaštitu prirode, Kraljevsko društvo za zaštitu šuma i ptica, procijenilo je da bi mačke lutalice mogle biti odgovorne za smrt čak 1,1 milion domaćih ptica svake godine, kao i za desetke miliona ptica koje nisu autohtone.

Stručnjakinja za biosigurnost, Helen Blackie, rekla je za Radio New Zealand da je zbog mačaka lutalica izumrlo šest vrsta ptica te se smanjila populacija šišmiša, žaba i guštera. Također je poznato da mačke lutalice prenose parazitsku infekciju toksoplazmozu, bolest koja je imala značajan utjecaj na novozelandsko ovčarstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije