Otete djevojke se vratile kući, Castro u zatvoru

Radiosarajevo.ba
Otete djevojke se vratile kući, Castro u zatvoru


Djevojke koje su duže od decenije držane zarobljene u kući u Clevelandu, Amanda Berry, Gina DeJesus, puštene su iz bolnice i vratile su se svojim porodicama. Treća djevojka, Michelle Knight i dalje se nalazi u bolnici, a njeno stanje ljekari ocjenjuju kao dobro.

Kako prenose američki mediji, pozivajući se na policijske izvore, sve tri su tokom boravka u kući Ariela Castra bile silovane, a on ih je držao vezane lancima i konopcima da ne bi pobjegle.

Amanda Berry je policajcima rekla da je prije dva dana, kada je pobjegla iz kuće, uspjela iskoristiti prvu priliku koja joj se ukazala u posljednjih deset godina od kada je oteta.

Upoznajte Charlesa Ramseya, novog heroja YouTubea!

Protiv Ariela Castra policija je podnijela krivičnu prijavu za tri silovanja i četiri otmice, izjavio je tužilac Victor Perez.

Policija je saopštila da su djevojke držane odvojeno u kući, gdje su pronađeni lanci i konopci kojima su bile vezane. CNN navodi navodi da je Castro priznao otmice, rekavši da je seksualni zavisnik i da mu je potrebna pomoć doktora.

Ova televizija je navela i da je Amanda Berry krajem decembra 2006. godine rodila dijete u kući, kao i da su otete djevojke imale najmanje pet pobačaja dok su bile zatvorene.

Berry je zajedno sa svojom kćerkom, jučer popodne iz bolnice prebačena u kuću svoje sestre u koju je ušla na zadnja vrata zbog velikog broja novinara koji su stajali ispred. Prije jučerašnjeg pojavljivanja, ona je posljednji put viđena dan prije svog sedamnaestog rođendana u aprilu 2003. godine kada se vraćala sa posla u Burger Kingu.

Svojoj porodici se juče vratila i Gina DeJesus, ali se nije obratila okupljenim novinarima već je samo mahnula okupljenim komšijama i prijateljima koji su uzvikivali njeno ime.

Mediji u SAD su prenijeli da su Castrove komšije u posljednjoj deceniji u najmanje dva slučaja zvale policiju zbog sumnje da se nešto čudno dešava u njegovoj kući, ali bez uspjeha.

Prema tim navodima, jednom prilikom policija uopšte nije došla, dok su drugi put došli policajci u patrolnim kolima, ali su otišli pošto niko nije otvarao vrata kada su pozvonili.

Vozač školskog autobusa i nasilnik

Opisujući Castra, mediji navode da je rođen u Portoriku odakle je došao u Ameriku. Do novembra prošle godine radio je kao vozač školskog autobusa, i vodio je prilično društven život svirajući bas gitaru u loklalnom bendu latino muzike.

Do prije deset godina on je bio oženjen i iz tog braka ima dvoje odrasle djece.

Castro je tokom 2005. godine bio krivično gonjen zbog napada na bivšu suprugu, kojoj je prema tadašnjoj prijavi polomio nos na dva mjesta, izbio zub, isčašio rame i prijetio da će je ubiti zbog svađe oko starateljstva.

Pošto se ona nije pojavila na sudu da potvrdi te navode, krivična prijava protiv njega je odbačena.

On će danas biti izveden pred sudiju povodom najnovijih optužbi za otmice i silovanja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije