Otac Jacoba Blake: Mom sinu su noge paralizirane, ne znamo hoće li prohodati

Radiosarajevo.ba
Otac Jacoba Blake: Mom sinu su noge paralizirane, ne znamo hoće li prohodati
Foto: EPA / Protesti

Grad Kenosha u Wisconsinu postao je središte nemira nakon sukoba policije i demonstranata koji su palili zgrade i automobile tražeći pravdu za pucnjavu u Jacoba Blakea, javlja CNN.

Demonstranti su prekršili policijski sat koji je započeo u osam sati navečer po lokalnom vremenu te su se okupili ispred tamošnjeg suda. Bacali su boce s vodom te palili vatru, a dva su gradska vozila izgorjela. Policija je odgovorila suzavcem i gumenim mecima.

Protesti su izbili nakon što je policija upucala iz blizine 29-godišnjeg crnca Jacoba Blakea u nedjelju navečer dok je pokušavao ući u svoj automobil. U automobilu su se nalazili njegovi sinovi u dobi od tri, pet i osam godina.

Incident, najnoviji u nizu slučajeva koji su privukli pozornost na policijsko postupanje prema crncima, izazvao je ogorčenost u gradu Kenoshi, 65 kilometara udaljenom od Milwaukeeja. Pucnjava se dogodila tri mjeseca nakon ubistva crnca Georgea Floyda 25. maja u Minneapolisu, kojem je bjelački policajac pritiskao koljenom grlo i tako ga usmrtio, izazvavši proteste širom zemlje protiv policijske brutalnosti i rasizma unutar američkog sistema.

Nakon pucnjave Blake je odveden u bolnicu u Milwaukeeju gdje se nalazi na jedinici intenzivne njege. Njegov otac izjavio je za CNN kako su Blakeu noge paralizirane te da se ne zna hoće li se to stanje promijeniti.

"Hvala Bogu da je živ. Molimo se za njegov veliki oporavak", rekao je njegov ujak Justin Blake.

Zbog nastale situacije te predviđajući proteste, vlasti u okrugu Kenosha uvele su policijski sat u utorak navečer, a šerif David Beth zamolio je građane da zbog vlastite sigurnosti ostanu kod kuće. Demonstranti su se okupili već u nedjelju navečer kad se društvenim medijima počela širiti snimka pucnjave. Na snimci se može vidjeti kako je muškarac prišao automobilu i otvorio vrata, nakon čega ga je policajac upucao sedam puta iz blizine u leđa držeći ga za majicu.

Dva policajaca koji su učestvovali u incidentu trenutno su poslani na prisilni dopust, a sindikat policije zamolio je javnost da se suzdrži od prosudbi prije nego što se okonča istraga. Ona bi prema službenim najavama trebala biti predstavljena javnosti u roku od 30 dana. No, aktivisti pokreta Crni životi su važni zahtijevaju da se odmah uhapse policajci upleteni u pucnjavu, javlja Index.hr.

Policija je na mjesto događaja došla po dojavi o porodičnom nasilju, no još nije jasno ko ju je pozvao. Ne zna se još jesu li policajci nešto vidjeli u vozilu kako bi opravdali upotrebu takve vrste sile. Također nije jasno jesu li pucala oba policajca. Policija zasad nije objasnila zbog čega su policajci upotrijebili vatreno oružje, a incident će istražiti Ministarstvo pravosuđa savezne države Wisconsin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije