:) / Beč u prazničnom ruhu: Pogledajte kako izgledaju ulice

06. 12. 2021. u 12:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ulice Beča, koje su osvijetljene za Božić, ne samo da doprinose prazničnoj atmosferi, već su i važan faktor za privredu. Svečana rasvjeta daje dodatnu vrijednost Beču kao poslovnoj lokaciji.

Trgovci i poduzetnici svake godine finansiraju 50 posto troškova praznične rasvjete, drugih 50 posto preuzimaju Grad i Privredna komora. Ova godina će biti izuzetak.

Četvrti lockdown u Beču ima ogroman uticaj na trgovinu. Zbog toga će Grad Beč i Privredna komora Beča obezbijediti dodatna sredstva i pokriti 75 posto troškova montaže i demontaže ukrasnih lampica. Obično 50 posto troškova rasvjete finansiraju trgovci, a drugih 50 odsto dolazi od Grada i Privredne komore.

"Gradu Beču je posebno značajno da u izazovnim vremenima postavi simbol Božićne čarolije kao znak svim Bečlijama da grad ne stoji i kao priznanje bečkim trgovcima za njihovu neumornu posvećenost. S tim u vezi me jako raduje da će Bečlijama biti omogućen dodatni dan za kupovinu, 19. decembra“, izjavio je Peter Hanke, vijećnik za ekonomska pitanja.

"Ne mogu zamisliti Beč bez božićnih svjetala. Čak i u teškim trenucima doprinose pozitivnom raspoloženju i podsjećaju na to da su bečki trgovci tu za svoje kupce - iako trenutno samo preko Click & Collect ili online trgovina." izjavio je Predsjednik Privredne komore Beča, Walter Ruck.

Od 12. novembra 2021. godine do 10. januara 2022. godine 31 ulica u Beču će biti osvijetljena. Upotrebom 85 posto led lampica za rasvjetu smanjuju se troškovi struje za čak 80 posto, piše Eurocomm.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: Beč ulice Božić

KOMENTARI (1)