Osvajačica zlatne olimpijske medalje godinama seksualno zlostavljana

Radiosarajevo.ba
Osvajačica zlatne olimpijske medalje godinama seksualno zlostavljana
Osvajačica zlatne medalje na Olimpijskim igrama, bivša 22-godišnja američka gimnastičarka McKayla Maroney, u oktobru je putem društvene mreže Twitter otkrila da ju je godinama zlostavljao ljekar reprezentacije Larry Nassar.

Nakon pokretanja kampanje protiv seksualnog zlostavljanja zlatna olimpijka progovorila je o vlastitom iskustvu, otkrivajući da je trauma u njenom slučaju prouzročila depresiju i anksioznost.

Protivzakonit ugovor

Maroney je ove srijede podnijela tužbu protiv Američkog gimnastičkog saveza, tvrdeći da su znali za zlostavljanje. Unatoč svemu, čelni ljudi Saveza nagovorili su mladu sportistkinju da potpiše ugovor o šutnji, a zauzvrat je dobila 1,25 miliona dolara odštete, prema informacijama koje je objavio Wall Street Journal.

Djevojka je objavom na Twitteru prekršila ugovor, no njen advokat John Manly tvrdi da je ugovor ionako protiv zakonit jer je riječ o zlostavljanju maloljetnika, prenosi Jutarnji list.

U trenutku potpisivanja ugovora Američki gimnastički savez bio je pod kišom optužbi za zlostavljanje mladih gimnastičarki.

U centru optužbi bio je Larry Nassar, ljekar, koji je nedavno i priznao zločine. Više od 50 trenera optuženo je za seksualne prijestupe. Savez je optužen da nije učinio ništa kako bi zaustavio zlostavljanje. Optužba McKayle Maroney pokazuje kako nije tačno da Savez nije reagirao. Umjesto da zlostavljače spriječi, Savez je radije zataškao slučaj. Zbog toga Maroney tuži Savez.

Optužujemo Savez da je prekršio zakon tražeći od moje klijentice da pristane na nagodbu i potpiše ugovor o šutnji”, izjavio je advokat John Manly. “Ona može o tome govoriti koliko želi i kada god želi”, poručio je Manly.

Prvi slučaj 1997.

U slučaju tužbi protiv desetaka trenera, četiri su dobila zatvorske kazne. Odgovorni su za zlostavljanje 14 sportistkinja. U slučaju Nassara, žrtava je bilo više od 140. Naime, toliko je građanskih tužbi podignuto protiv ljekara reprezentacije. Cijela američka javnost zgrožena je činjenicom da je Savez radije isplaćivao velike odštete žrtvama, nego da se riješio ljekara zlostavljača djece. Prvi slučaj prijavljen je 1997. godine. Savez će imati pune ruke posla u vraćanju povjerenja roditelja i sportista te uništenog ugleda.

U najnovijoj tužbi među okrivljenicima, osim Nassara, navode se Američki olimpijski savez, Gimnastički savez SAD-a, ali i državni Univerzitete Michigan čiji zaposlenik Nassar je bio godinama i koje ga je godinama štitilo iako je bio pod istragama vlasti.

Maroney tvrdi da je zlostavljača trpjela pet godina, od svoje 13. godine sve dok 2013. nije završila njena profesionalna karijera. Njen iskaz odgovara tvrdnjama drugih žrtava. Nassar je djevojčicu napadao u hotelskim sobama i nasamo na Karolyi Ranchu gdje su bivši olimpijski treneri Bela i Marta Karolyi trenirali sportiste. Nassar je djevojčicu grubo zlostavljao, dirajući je i slikajući golu, tvrdeći da je to dio ljekarskog pregleda. Maroney je optužila liječnika da ju je zlostavljao više desetaka puta dok su putovali svijetom na sportska takmičenja.

“Imala je samo 15 godina. Rekla mi je: Mama, osjećala sam se kao da ću umrijeti”, ispričala je u iskazu njena majka. To ju je iskustvo promijenilo.

“Bila je veselo, pozitivno dijete, a postala je depresivna tinejdžerica sa suicidalnim tendencijama”, svjedočila je još njena majka Erin Maroney.

Presuda u januaru

Iako je odavno napustila sport i nasilnika, Maroney se još nije oporavila od psihičkih i emocionalnih povreda.

“Često je brinula o tome je li Nassar njene fotografije stavljao na internet, je li ih raspačavao na pedofilskim internetskim stranicama. Bojala se da će se te fotografije pojaviti u javnosti”, objasnila je njena majka.

Osim Maroney, koja je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 2012. godine, još je poznatih gimnastičarki ispričalo o Nassarovu zlostavljanju. Među njima su reprezentativke Gabby Douglas i Aly Raisman, koje su briljirale 2012. i 2016. godine. Nassar čeka čitanje presude u januaru.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije