Osuđena državljanka BiH: Zaražena koronavirusom prekršila izolaciju

Radiosarajevo.ba
Osuđena državljanka BiH: Zaražena koronavirusom prekršila izolaciju

Državljanka BiH nastanjena u Austriji osuđena je na regionalnom sudu u Klagenfurtu na novčanu kaznu od 800 eura i uvjetnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci, zbog namjernog ugrožavanja ljudi prenošenjem zaraznih bolesti.

Bosanka je proljetos bila zaražena koronavirusom, ali je otišla u prodavnicu uprkos tome što joj određen kućni karantin. Presuda nije konačna.

Žena starosti 49 godina je krajem marta bila pozitivna na Covid-19. Ipak, nekoliko dana kasnije napustila je stan i otišla do šaltera pošte u supermarketu kako bi prebacila novac, navodi se u krivičnoj prijavi tužioca Stefana Engelberta.

Optužena je sudiji Oliveru Krizu priznala krivicu. Pravdala se da je njezina unuka bila bolesna u BiH, zbog čega je željela novac prebaciti porodici. U početku je tražila od kolege da u njeno ime pošalje novac, ali to nije uspjelo. Zato je odlučila da izađe sama. "Ne bih izašla da moja unuka nije bila bolesna", rekla je.

Ipak, bilo je različitih izjava o tome je li optužena prilikom prebacivanja novca nosila zaštitnu masku. Bosanka je rekla da je nosila masku ("Ne bi ulazila u dućan bez maske").

Možda je gurnula masku ispod brade jer je bilo vruće, no bankarska službenica, koja je uslužila optuženu, izjavila je da državljanka BiH nije nosila masku, niti je imala na bradi.

U svom obrazloženju, sudija Kriz rekao je da se "određeni dio stanovništva" ne pridržava propisanih mjera. Optužena je trebala biti u kućnoj karanteni, pa presuda - 800 eura i šest mjeseci uslovnog zatvora – treba odvratiti one koji su zaraženi a žele se kretati. Bosanka, koja je došla na suđenje bez branioca, rekla je da prihvata presudu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije