Osuđen Bosanac: Iznajmljivao aute u Njemačkoj i prodavao ih u BiH

Radiosarajevo.ba
Osuđen Bosanac: Iznajmljivao aute u Njemačkoj i prodavao ih u BiH
/ Foto: Policija
Glumio je uspješnog trgovca, a zapravo je kapital stekao prevarama.

 Sud u Münchenu osudio je 58-godišnjeg državljanina BiH na 29 mjeseci zatvora jer je u svojoj domovini prodao dva automobile koja je prethodno iznajmio u rent-a-car agenciji, piše njemački Merkur.

Najprije je 9. oktobra 2014. godine, iznajmio Mercedes Sprinter vrijedan 31.000 eura koji je prodao u BiH. Svega pola godine kasnije na volšeban način uspio je iznajmiti BMW X1 (vrijednost 40.000 eura) koji rent-a-car agencija nikad više nije vidjela.

Za Bosancem je raspisana međunarodna potjernica koja je rezultirala prošlogodišnjim hapšenjem u domovini. Bh. vlasti su prevaranta isporučile Njemačkoj gdje je održano suđenje.

Bosanac se branio da mu je život bio u opasnosti zbog dugova kamatarima u BiH. Navodno je od njih uzeo kredit od 12.000 KM s mjesečnom kamatom od 10 posto (1.200 KM).

Mislio je da otplatio dug "utopivši" Mercedes Sprinter i počeo se baviti poslom s kožom. Iznajmio je BMW X1, otišao u nabavku robe u BiH kada su, po njegovim riječima, bh. kamatari zatražili još novca. Uzeli su mu ključeve BMW-a i ponovo zaprijetili.

Možda bi priča 58-godišnjeg Bosanca imala osnova da nije već osuđivan zbog prevara s rent-a-car automobilima, prvi put 2003. godine u Münchenu a onda dva puta u Austriji. Iako je najavio žalbu na kaznu zatvora od 29 mjeseci sudija mu je jasno rekao da nema šansi za takvo što.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije