Oslobođeni Britanac opisao iskustvo u ruskom zatvoru: 'Pretvorili su i telefon u spravu za mučenje'

4
Radiosarajevo.ba
Oslobođeni Britanac opisao iskustvo u ruskom zatvoru: 'Pretvorili su i telefon u spravu za mučenje'
Foto: Twitter / Britanci se vraćaju kući

Dok je sjedio vezan i s kapuljačom u mraku kamiona, Britanac John Harding (59) mislio je da će umrijeti.

Bivšeg inženjera i još četvoricu britanskih zarobljenika 20 sati su okupatori vozili na njima nepoznatu lokaciju. Nakon što su se zaustavili, Britanci su ugledali pistu te dobili naredbu da krenu prema avionu. 

"Nismo znali kamo idemo. Prozorske rolete su bile spuštene jer ih nije bilo dopušteno otvoriti, ali dobili smo hranu. Poletjeli smo i dugo smo letjeli. Onda mi je neko rekao da smo iznad Egipta", ispričao je Harding za Daily Mail proces razmjene zarobljena između Rusije i Ukrajine u kojem je oslobođen. 

Potresne scene iz Rusije. Prvi rezervisti krenuli u rat, plač i tuga na sve strane

Potresne scene iz Rusije. Prvi rezervisti krenuli u rat, plač i tuga na sve strane

Petorica Britanaca prebačena su u Saudijsku Arabiju u srijedu navečer gdje su obavili ljekarski pregled. Dočekali su ih britanski konzularni predstavnici, dali im hitne putovnice te ih poslali na let za Veliku Britaniju.

Kako je opisao, sa saborcima se predao u čeličani Azov jer nisu imali municije niti mogućnosti da daljnju borbu. Također, mnogo ljudi bilo je povrijeđeno.

"Rečeno nam je da ćemo prema Ženevskoj konvenciji biti tretirani kao ratni zarobljenici, ali u roku od 48 sati bili smo u pritvoru MGB-a, donjecke verzije KGB-a. Bilo je premlaćivanja, elektrošokova i još premlaćivanja. Mislim da su nas mučili iz zabave", naveo je.

Harding je služio kao bolničar u ukrajinskim oružanim snagama kada su ga zarobili Rusi. Prijetila mu je smrtna kazna, a čuvari su ga natjerali i da snimi video kako bi se oprostio od kćeri jer je trebao biti strijeljan. Četiri mjeseca bio je zarobljen.

Šta su rekli Rusi koji su sinoć stigli u Beograd: "Putin želi moju porodicu poslati u smrt"

Šta su rekli Rusi koji su sinoć stigli u Beograd: "Putin želi moju porodicu poslati u smrt"

Opisao je kako su njegovi otmičari prilagodili čak i stari telefon u spravu za mučenje. Naime, ratnim bi zarobljenicima bilo naređeno da okrenu broj, a kada bi se brojčanik okrenuo, stresao bi ih strujni udar.

Tokom zatočeništva u Donjecku pod ruskom okupacijom, dijelio je skučenu zatvorsku ćeliju s drugim zatvorenicima koji su bili zatvoreni 23 sata dnevno. Njegovo zdravlje je narušeno, izgubio je na težini te pretrpio neurološka oštećenja kralježnice i ruku. Sada su pred njim mjeseci fizioterapije i savjetovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije