Oscaru Pistoriusu šest godina zatvora

Anadolija
Oscaru Pistoriusu šest godina zatvora
EPA / Oscar Pistorius
Nakon maratonskog suđenja od tri i pol godine, sutkinja Vrhovnog suda Južnoafričke Republike Thokozile Masipa izrekla je kaznu od šest godina zatvora paraolimpijcu Oscaru Pistoriusu za ubistvo djevojke Reeve Steenkamp 2013. godine.

Proteklih dana južnoafrička, ali i svjetska javnost špekulisala je kako Pistoriusu prijeti 15-godišnja zatvorska kazna koja je minimalna kazna za ubistvo u Južnoafričkoj Republici u kojoj nema smrtne kazne.

Masipa je, sa druge strane, podsjećajući na "sve okolnosti" uslijed kojih je Pistorius ubio svoju djevojku istakla da neće izreći kaznu u trajanju od 15 godina zatvora.
Tokom iščitavanja presude, Masipa je rekla da su u obzir uzeti svi do sada iznijeti dokazi kao i ranije tvrdnje Pistoriusovih psihologa da je njegovo mentalno stanje loše. Osvrnula se i na medijsku pažnju koja je bila usmjerena na cijeli sudski postupak i sportistu kojem je to stvaralo "osjećaj nelagode".

Podsjetila je i na noć kada je Pistorius ubio svoju djevojku dodajući kako je "ubistvo uvijek ozbiljan zločin". Rekla je da sportista nije ispalio "jedan hitac upozorenja", već odmah sva četiri hica iako je znao da rukuje smrtonosnim oružjem i da se u kupatilu nalazi osoba.

S druge strane, kao olakšavajuća okolnost, kako je istakla, bio je potez Pistoriusa da nakon ispaljenih hitaca "odmah otvori vrata kupatila u koje je pucao kako bi pokušao spasiti život povrijeđenog".

"I ako je optuženi možda i zamijenio Steenkampovu za provalnika, to ovo ubistvo ne čini ništa manjim. Ubistvo je uvijek ozbiljan zločin. Interes društva je da krivično djelo ubistva bude ozbiljno kažnjeno", istakla je sutkinja podsjećajući na činjenicu da je tužilačka strana sve vrijeme tvrdila da je Pistorius "namjerno ubio" Steenkampovu.

Sutkinja je istakla da se "ne slaže sa konstatacijom da se Pistorius nije pokajao zbog onoga što je učinio".

"On je to pokazao više puta, izvinio se sudu, pokušao je više puta privatno kontaktirati porodicu Steenkampovu. To pokazuje da se iskreno pokajao", rekla je dodajući kako je uvažila tvrdnje odbrane o postojanju "dva Oscara": jednoj koji je uspješan sportista i drugog koji je ugrožena osoba s invaliditetom.

Također, rekla je da je optuženi već neko vrijeme proveo u zatvoru. Na ranije navode da je kao zatvorenik Pistorius bio agresivan, rekla je da ne znači da je on "kao impulsivna osoba koja brzo plane istovremeno i nasilnik".

Brojni mediji tokom današnjeg praćenja izricanja presude objavili su da se "čini da je Masipa na strani Pistoriusa. Sutkinja je danas samo par puta spomenula da "razumije bol i tugu" porodice ubijene djevojke.

"Reeva je bila živahna, puna života i nade za budućnost - tako su je opisali njen otac i rođaci. Porodica je sada u depresiji, razorena je, izložena medijskom pritisku. Sve to mora biti razmotreno u okviru kazne", rekla je Masipa.

Pistorius je danas na optuženičkoj klupi mirno i zamišljeno sjedio, ne pokazujući naročite emocije kao ranije kada je jecao i plakao tokom brojnih suđenja i svjedočenja. U sudnici su danas sjedili i prijatelji ubijene djevojke kao i njeni roditelji June and Barry Steenkamp.

Prema riječima sutkinje, Pistorius ima pravo žalbe na prvostepenu presudu koja mu je danas izrečena kao i zahtjev za "manjom kaznom".

Njegovi advokati ranije su istakli kako će sve ovisiti o finansijskoj moći sportiste koji, navodno, nakon duge i skupe pravne bitke više nema novca.

U rano jutro 14. februara 2013. godine na Dan zaljubljenih, Pistorius je u zajedničkom domu u Pretoriji ispalio četiri smrtonosna hica u Steenkampovu, koja se nalazila u kupatilu nedaleko od njihove spavaće sobe. Paraolimpijac je tokom cijelog sudskog postupka tvrdio kako je djevojku “zamijenio sa provalnikom i da je pucao u samoodbrani” dok su tužioci isticali da je sve bilo namjerno i da je Steenkampova ubijena nakon svađe para odnosno prepirke o raskidu veze.

Opravdanja Pistoriusa sud je u početku prihvatio, stoga je on krajem 2015. godine pušten je iz zatvora u kućni pritvor, godinu nakon što je osuđen na pet godina zatvora zbog ubistva djevojke. Tužitelji su potom zatražili prekvalifikaciju ubistva iz nehata u klasično ubistvo, što je sud i izrekao.

Finalno suđenje održano je sredinom juna a u njemu je prvi put svjedočio otac ubijene djevojke te njena rođaka koji su zatražili od suda da Pistoriusa kazni za počinjeno djelo i da to ne mora biti "maksimalna zatvorska kazna".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije