Osam dječaka spašeno iz tajlandske pećine

AA
Osam dječaka spašeno iz tajlandske pećine
Još četiri dječaka spašena su iz pećine Tham Luang Nang Non na sjeveru Tajlanda, nekoliko sati nakon što je počela druga operacije spašavanja kako bi se izvukli preostali članovi fudbalskog tima koji su zarobljeni u poplavljenoj pećini.

Druga operacija spašavanja započela je u ponedjeljak, u 11 sati po lokalnom vremenu, a u njoj su pećinu napustila četiri dječaka. Svi dječaci su kolima hitne pomoći prebačeni do helikoptera nakon čega su prevezeni u bolnicu u Chiang Raiju na pregled. Operacija spašavanja je završena za danas.

Iz pećine je spašeno ukupno osam dječaka, a još četiri dječaka i trener čekaju na spašavanje. Četvorica dječaka koji su spašeni ranije su pothranjeni, ali u dobrom zdravstvenom stanju. Spašeni dječaci su u karanteni u bolnici kako bi se izbjegao rizik od infekcije. Ljekari još uvijek nisu dozvolili roditeljima da ih vide kroz staklena vrata.

Narongsak Osatanakom, guverner tajlandske pokrajine Chiang Rai, saopćio je da u operaciji spašavanja mladih fudbalera i njihovog trenera učestvuje 13 stranih i petorica tajlandskih ronilaca. Dva ronioca će pratiti svakog dječaka dok postepeno izlaze iz pećine.

Fudbalski tim, 12 dječaka uzrasta između 11 i 16 godina i njihov 25-godišnji trener tokom posjete pećini Tham Luang Nang Non 23. juna ostali su zarobljeni nakon što su poplavljeni ulazi.

Grupa je pronađena nakon devet dana, ali nije izvučena zbog velike količine vode u pećini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije