Oružani napad u Pakistanu: Upali u školu i ubili šest ljudi

0
Radiosarajevo.ba
Oružani napad u Pakistanu: Upali u školu i ubili šest ljudi
Foto: Sky News / Pakistanska policija

Šest ljudi, uključujući četiri učitelja i još dva člana osoblja, ubijeno je u pucnjavi u školi u Pakistanu. Skupina naoružanih napadača upala je u državnu školu u kojoj su studenti polagali ispite.

Zločin je mogao biti osveta za raniji napad u kojem je još jedan učitelj ubijen na obližnjoj cesti, rekli su dužnosnici, javlja Sky News.

"Žrtva prvog incidenta bio je sunitski musliman, dok su meta napada na školu bili šijiti", rekao je regionalni povjerenik Saiful Islam.

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Oba incidenta dogodila su se u području Parachinar u plemenskom okrugu Kurram u sjeverozapadnoj pokrajini Khyber Pakhtunkhwa, koja graniči s Afganistanom.

"Zasad nemamo pojma ko je ubio učitelje"

Okrug ima većinsko šijitsko stanovništvo koje često napadaju sunitske militantne skupine iz lokalnog talibanskog pokreta. Regionalni povjerenik Islam kazao je da se čini da je sektaški antagonizam uzrok ubojstava. Ured pokrajinskog glavnog ministra rekao je da je do pucnjave došlo zbog imovinskog spora.

"Nije jasno je li drugi incident bio reakcija na prvi", rekao je povjerenik, koji je dodao da je sigurnost pojačana u području koje je već napeto zbog sektaškog nasilja. Nitko još nije preuzeo odgovornost za napade, a dužnosnik lokalne policije Abbas Ali rekao je da nije jasno jesu li slučajevi povezani.

"Razmatramo sve aspekte i za sada nemamo pojma ko je ubio učitelje", rekao je. Pakistanski premijer Shehbaz Sharif osudio je napade i naredio istragu.

Ranije danas, šest pakistanskih vojnika ubijeno je u pucnjavi u Sjevernom Waziristanu, još jednom okrugu u pokrajini Khyber Pakhtunkhwa. Vojska nije iznijela detalje o pucnjavi, ali je rekla da su ubijena i tri militanta, piše Sky News.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije