Ulazimo li u eru apokaliptičnih scena? Već bjesni moćna oluja

Radiosarajevo.ba
Ulazimo li u eru apokaliptičnih scena? Već bjesni moćna oluja
Foto: Science Alert / Oluja Cristobal

Početkom mjeseca počela je i atlantska sezona uragana, a već idući dan na području Meksičkog zaljeva je zabilježena veća tropska oluja Cristobal.

Bila je to treća atlantska oluja dovoljno snažna da ove godine dobije ime; nijedne druge godine nisu zabilježene tri nazvane atlantske oluje tako rano. U prosjeku, treća oluja formira se oko 13. augusta, prenosi AccuWeather.

Svjetsko meteorološko udruženje dodjeljuje imena olujama čija brzina vjetra prelazi 39 mph (63 km / h) - to je prag na kojem se ciklon smatra tropskom olujom.

Cristobalovi su vjetrovi to nadmašili u utorak; a zatim je u srijedu pogodio zaljev Campeche. Oluja bi mogla porasti do uraganne snage dok se približava američkoj obali.

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) predvidjela je da će ova sezona uragana biti "iznad normalnog" u Atlantskom okeanu. To znači šest do 10 uragana, od kojih tri do šest dostižu kategoriju 3 ili više (to se smatra "velikim uraganom").

Prosječno godišnje doba ima oko šest uragana, a tri postaju veliki. 

Ova sezona počela je 1. juna. Ali do tada, tropska oluja Arthur već je preskočila obalu Sjeverne Karoline, a tropska oluja Bertha napravila je slijetanje u Charleston, Južna Karolina.

Prije nego je NOAA iznijela izvještaj za sezonu, više od desetak drugih vladinih agencija, istraživačkih institucija i privatnih kompanija predvidjelo je da će olujna aktivnost biti "iznad prosjeka", s najmanje šest uragana, prenosi CNN. Neke grupe čak očekuju „izuzetno aktivnu“ sezonu, s više od devet uragana.

"Općenito, konsenzus između sezonskih predviđanja uragana ove je godine veći nego što je to bio slučaj u posljednjih nekoliko godina", rekao je Phil Klotzbach, naučnik-istraživač s Odjela za atmosfersku nauku Univerziteta Colorado State, za CNN.

Oluje poput Cristobala sve češće postaju glavni uragani

Šanse da bilo koji tropski ciklon postane glavni uragan povećavaju se kako ljudska aktivnost zagrijava planetu.

Studija istraživača NOAA i Univerziteta Wisconsin-Madison otkrila je da je svaka nova decenija u posljednjih 40 godina donijela 8-postotno povećanje šanse da se oluja pretvori u velik uragan.

"Imamo značajno izgrađene dokaze da su se ove oluje već značajno promijenilei sve su opasne", izjavio je za Washington Post James Kossin, atmosferski naučnik NOAA i vodeći autor studije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije