Orban 'kontra' ostalih u EU: Plaćat ćemo ruski plin u rubljama, ako bude trebalo

2
Radiosarajevo.ba
Orban 'kontra' ostalih u EU: Plaćat ćemo ruski plin u rubljama, ako bude trebalo
Foto: EPA-EFE / Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je danas da njegova zemlja "ne bi imala poteškoća" platiti ruski plin u rubljama i da će to učiniti ako Moskva zatraži.

Izjava podriva jedinstvo EU-a u vezi s Rusijom, nakon što su Njemačka i Italija, drugi veliki potrošači ruskog plina u EU, odbili zahtjev Vladimira Putina da plati isporuke plina u rubljama. Njemačka je pronašla rješenje koje bi joj omogućilo plaćanje plina u eurima, koje bi potom ruska Gazprombanka pretvorila u rublje.

Mađarski premijer govorio je na press konferenciji, nekoliko dana nakon uvjerljive pobjede na izborima za koje su neovisni promatrači rekli da ih karakterizira medijska pristranost, zamagljivanje između stranačke i državne i neprozirno financiranje kampanje.

Čekaju se rezultati obdukcije nakon misteriozne smrti poznate srbijanske voditeljice

Čekaju se rezultati obdukcije nakon misteriozne smrti poznate srbijanske voditeljice

Orban je također rekao da je pozvao Putina na mirovne pregovore u Mađarskoj na kojima bi sudjelovali čelnici Ukrajine, Francuske i Njemačke.

Ruski predsjednik bio je jedan od prvih čelnika koji je Orbanu čestitao na pobjedi, što su pozdravili i čelnici krajnje desnice Marine Le Pen, Matteo Salvini i bivši američki predsjednik Donald Trump. Ipak, mađarska vlada nije spomenula Putina na popisu čelnika za koje se kaže da su čestitali Orbanu objavljenom na međunarodnoj web stranici u srijedu.

Budimpešta je podržala sankcije EU i osudila ruski rat, ali odbijanje Mađarske da pomogne Ukrajini oružjem, kao i žestoka antiukrajinska retorika u medijima pod državnom kontrolom, razljutili su saveznike.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto najavio je u srijedu da poziva ukrajinskog veleposlanika na razgovor: "Vrijeme je da ukrajinski čelnici prestanu vrijeđati Mađarsku i uzeti u obzir volju mađarskog naroda", rekao je Szijjarto, koji je od Vladimira Putina odlikovan medaljom prijateljstva.

Proteklih sedmica ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Orbana da se priklonio Kremlju i ignorirao humanitarnu katastrofu koju su pretrpjeli stanovnici Mariupolja i drugih ukrajinskih gradova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije