Orban danas objavljuje prve poteze nakon uvođenja vanrednog stanja

0
Radiosarajevo.ba
Orban danas objavljuje prve poteze nakon uvođenja vanrednog stanja
Foto: EPA-EFE / Victor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban uveo je drugo vanredno stanje u ovoj državi, ovaj put radi uklanjanja posljedica rata u Ukrajini dok prvo vanredno stanje povezano s pandemijom koronavirusa ističe u utorak naredne sedmice, javljaju novinske agencije.

"Svijet je na ivici ekonomske krize. Mađarska mora ostati po strani u ovom ratu i štititi finansijsku sigurnost svojih porodica", objavio je na Facebooku mađarski čelnik, prenosi agencija France Presse.

Orban, koji je 3. aprila osvojio četvrti uzastopni mandat, koristio se izvršnim uredbama i ranije, kako bi spriječio migracije, a zatim i u pandemiji koronavirusa, prenosi Reuters.

Znate li koji grad u Europi najljepše miriše?

Znate li koji grad u Europi najljepše miriše?

Novo vanredno stanje opet će omogućiti Orbanovoj vladi da donosi mjere po hitnom postupku, bez parlamenta.

"Koristeći se svojim ustavnim pravom vlada od ponoći proglašava vanredno stanje zbog rata", dodao je, piše N1

Netom prije ove objave parlament koji je tek položio prisegu, izmijenio je ustav kako bi omogućio uvođenje takve mjere "zbog sukoba". Stranka Fidesz Viktora Orbana ondje ima dvotrećinsku većinu.

Prve odluke donesene u ovom novom pravnom okviru objavit će se u srijedu, rekao je Orban.

Nevladina organizacija za građanska prava TASZ osudila je "neprekidno vanredno stanje", podsjećajući da je već bilo uvedeno u Mađarskoj radi suzbijanja pandemije koronavirusa. Treba isteći 31. maja.

Ono nudi Viktoru Orbanu "više manevarskog prostora nego inače" i omogućava mu da "jednostavno ograniči i ukine osnovna prava svake osobe", upozorava nevladina organizacija izrazivši žaljenje zbog marginalizacije mađarskog parlamenta.

Orbana, koji je na vlasti u zadnjih 12 godina bez prekida, zapadni partneri redovno optužuju za zloupotrebu vlasti u njegovoj zemlji, članici EU-a i NATO-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije