Optužnica protiv Bosanca, moderatora foruma na kojem su veličali IS

Radiosarajevo.ba
Optužnica protiv Bosanca, moderatora foruma na kojem su veličali IS
/ printscreen/3sat
Švicarsko savezno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 34-godišnjeg Bosanca koji je radio kao moderator na najvažnijem "džihadističkom portalu" na zapadu ove zemlje.

Na forumu koji je uređivao bez ikakvih ograničenja postavljani su IS-ovi snimci odsijecanja glave, piše Blick.

Iako je Bosanac, kao moderator foruma, imao mogućnost kontroliranja i filtriranja sadržaja i diskusija on to nije činio. Ne samo da je 34-godišnjak pokazivao "manjak senzibiliteta" s žrtvama tzv. Islamske države nego se u diskusijama radovao jačanju ove terorističke organizacije, kao i Al-Kaide.

Koristeći username "ba" moderirao je švicarski džihadistički forum i u periodu od marta 2011. do oktobra 2012. objavio 1.173 članka i osnovao više od 70 grupa za diskusiju.

Nejasno je od čega je živio, jer mu je "volontiranje na internet forumu" bio jedini posao iako ima obrazovanje da bez problema može pronaći zaposlenje u zapadnoj Švicarskoj.

U martu 2013. godine otvoren je postupak protiv Bosanca pa je u aprilu kažnjen novčano zbog podrške kriminalnim organizacijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije