! / Optužbe na račun Ukrajine: Navodno im dodijeljeni poeni koji su trebali ići Moldaviji

16. 05. 2022. u 20:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Julijana Marčuk, šefica rumunske delegacije na takmičenju za ovogodišnji Eurosong kaže da ne razumije zašto je EBU poništio glasanje njihovog žirija, odnosno zašto je 12 poena koje je Bukurešt dodijelio Moldaviji pripalo Ukrajini.

Marčuk je rekla da je rumunski žiri poštovao sva pravila koja je postavio EBU, pa su zatečeni što je njihov rezultat poništen u finalu.

"Iz Torina sam zvala Bukurešt, tražila sam da mi daju rezultat, jer do tog trenutka nisam znala i detalje o tome kako je žiri organizovan u studiju. Saznala sam da je glasanje organizovano po svim pravilima EBU, uz obavezno prisustvo notara, koji je stigao u studio prije članova žirija. Članovi žirija nisu mogli da komuniciraju jedni sa drugima. Nisu mogli da pričaju. Svaka osoba je potpisala svoje glasove. Nisu vidjeli ni konačan rezultat žirija. Ne znamo u čemu je problem!", kazala je ona za portal Telejournal.

U subotu uveče, tokom velikog finala, Evropska radiodifuzna unija poslala je nejasnu izjavu u kojoj se navodi da je otkrila "nepravilne obrasce glasanja" otkrivene među šest neimenovanih zemalja nakon drugih proba za drugo polufinale.

Glasovi njihovih žirija su poništeni i zamjenjeni "zamjenskim zbirnim rezultatom" za svaku zemlju na koju se ovo odnosi i za drugo polufinale i za veliko finale (izračunato na osnovu rezultata drugih zemalja sa sličnim rezultatima glasanja). Nakon toga, postalo je jasno da su to Azerbejdžan, Gruzija, Crna Gora, Poljska, Rumunija i San Marino.

Tokom direktnog prenosa tri od ovih zemalja, uključujući Rumuniju, imale su "tehničke poteškoće", što je dovelo do toga da izvršni supervizor EBU Martin Osterdal sam pročita rezultate naglas. Međutim, pojavili su se snimci na kojima se vidi rumunska portparolka spremna da iznese rumunske poene. Naravno, ostala je u šoku kada to nije bila u stanju da uradi. Rumunski portparol je za ovu odluku saznao u isto vreme kada i svi mi, koji sekund pre saopštavanja glasova, a to se desilo i Gruziji i Azerbejdžanu.

"Ne mogu da vjerujem. Zaista ne mogu!", dodala je Julijana.

Zbog ovog čudnog događaja, rumunska televizija je izdala i saopštenje:

"Rumunska televizija se u potpunosti posvetila učešću na Euroviziji 2022, plaćajući kotizaciju i pripremajući, zajedno sa svojim VRS timom, projekat koji je uživao priznanje javnosti. Međutim, bili smo iznenađeni kada smo otkrili da rezultat glasanja rumunskog žirija nije uzet u konačnu rang listu, pri čemu su organizatori dodijelili još jedan set bodova takmičarima u finalu, u ime žirija naše zemlje. Preciziramo da je žiri u Rumuniji odlučio da predstavnicima Moldavije dodijeli maksimalan broj bodova!", poručili su.

U poruci prenijetoj predstavnicima zemalja učesnica, u subotu uveče, upravo tokom objavljivanja rezultata glasanja nacionalnih žirija za finale ESC (oko 01.00h), EBU je izvijestio:

Kako bi se povinovao Uputstvima za glasanje takmičenja, EBU je radio sa svojim partnerom za glasanje na izračunavanju zamjenskog zbirnog rezultata za svaku zemlju u pitanju i za drugo polufinale i za veliko finale (izračunato na osnovu rezultata drugih zemalja sa sličnim evidencijama glasanja).

U poruci Rumunija nije eksplicitno nominovana na listi od šest zemalja, niti je na kraju drugog polufinala, u kojem se precizira identifikacija "nepravilnih obrazaca glasanja", dobila zvanično saopštenje u vezi sa ovim.

Osoba koju je TVR imenovao da upravlja komunikacijom sa EBU-om za glasanje nacionalnog žirija primjetila je nesklad između rezultata.

Istovremeno, voditeljki Edi Marcus nije bilo dozvoljeno da se uključi u zvaničnu emisiju radi saopštavanja rezultata, kako se TVR prethodno dogovorio sa organizatorima, prema proceduri. Štaviše, tokom subote, predstavnik TVR-a je prisustvovao dvjema telekonferencijama sa organizatorima kako bi utvrdili pravila za prezentaciju Ede Marcus.

Ona je također učestvovala u probi prenosa rezultata žirija, a da nije primlao nikakve naznake u vezi sa bilo kakvim sumnjama ili namjerom organizatora da promijeni glasanje rumunskih članova žirija.

Pravila su očito promijenjena u toku takmičenja, bez prethodnog obavještenja učesnika da su tokom prenosa neki glasovi domaćih sudija izmijenjeni od strane organizatora. TVR traži od organizatora da zvanično dostavi konkretne razloge zbog kojih su rezultat žirija u Rumuniji zamijenili sračunatom "zamjenom".

Ovim povodom se oglasio i eurovizijski tim Crne Gore, koji je u saopštenju naveo da je glasanje u studiju Radio televizije Crne Gore "proteklo u redovnoj proceduri, a nakon toga uredno ovjereno od strane EBU", te da ne vide razlog za sumnju u bilo kakav oblik neregularnosti. I oni očekuju "detaljan" odgovor EBU.

Generalni direktor RTCG Boris Raonić kazao je televiziji "Vijesti" da je pisao Evropskoj radiodifuznoj uniji i tražio objašnjenje.

On je rekao da će, ukoliko se potvrdi da je crnogorski žiri isključen, pokrenuti proceduru u skladu sa tim i o svemu blagovremeno obavijestiti javnost, prenose srbijanski mediji.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA