Optužbe iz SAD i Britanije: Rusija je u svemir poslala protivsatelitsko naoružanje

Radiosarajevo.ba
Optužbe iz SAD i Britanije: Rusija je u svemir poslala protivsatelitsko naoružanje
Foto: Facebook / Ilustracija

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija optužili su Rusiju da je u svemiru testirala projektil kojim se mogu ciljati sateliti u orbiti. 

Državni sekretarijat Sjedinjenih Američkih Država komentirao je kako je zabrinut zbog nedavne upotrebe "nečega što izgleda kao protivsatelitsko naoružanje". 

Rusko ministarstvo odbrane nedavno je saopćilo da je počelo putem nove tehnologije provjeravati funkcioniranje ruske svemirske opreme. 

U ovim optužbama protiv Rusije, SAD-u se sada pridružila Britanija, i to samo nekoliko dana nakon istrage koje je utvrdila da je britanska vlada "značajno podcijenila" prijetnju koju predstavlja Rusija, piše BBC. 

Christopher Ford, pomoćnik američkog državnog sekretara za međunarodnu sigurnost, prozvao je jučer Moskvu za licemjerje i rekao da želi proširiti svoju kontrolu oružja na svemir. 

"Rusija želi ograničiti mogućnosti Sjedinjenih Država ", rekao je Ford. 

Harvey Smyth, voditelj britanske svemirske uprave, također je rekao da je zabrinut zbog najnovijeg ruskog satelitskog testa koji ima "karakteristike oružja". 

"Ovakve aktivnosti ne odgovaraju miroljubivoj upotrebi svemirskih istraživanja. Dodatno, ovim se način riskira stvaranje krhotina u orbiti koje bi mogle ugroziti satelitske sisteme o kojima ovisi cijeli svijet", rekao je Smyth i zamolio Rusiju da "izbjegava svako daljnje testiranje ove vrste".  

Rusija, Velika Britanija, SAD i Kina među su više od 100 zemalja koje su se obavezale sporazumom da će istraživanja u svemiru provoditi isključivo u miroljubive svrhe i da neće postavljati oružje u orbitu Zemlje ili u svemir. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije